Biserica din Barcu
Durata din barne de stejar pe temelie de piatra, probabil la inceputul secolului al XVIII-lea, biserica din satul Barcu a fost refacuta in 1819, cand i s-au adus si unele modificari la care apoi s-a renuntat. Facea parte din categoria bisericilor cu plan cruciform, avand sanurile laterale de forma unui trapez si absida altarului pentagonala. Acoperisul simplu, fara clopotnita, era rotunjit la extremitatile est si vest, iar cupola naosului se sprijinea pe consolele iesite din peretii laterali.
Biserica Roznov
Edificiul retine atentia atat prin proportiile sale monumentale, cat si prin arhitectura sa neobisnuita ce nu are nimic comun cu lacasurile de cult specific moldovenesti, fiind parca decupat dintr-un peisaj al nesfarsitelor intinderi rusesti.
Schitul Nechit
La 8 km. de Borlesti, pe valea paraului Nechit, intr-un cadru natural de un pitoresc deosebit, se ridica asemenea unui chivot urias, Biserica Schitului Nechit, veche asezare monahala, ale carei obarsii patrund, conform traditiei, pana in trecutul indepartat al secolului al XIV-lea.
Traditia aminteste de un anume Nichita Sihastrul, primul care s-ar fi nevoit rugandu-se lui Dumnezeu pe aceste plaiuri, lasand apoi numele sau paraului, vaii si muntelui care strajuiau locul sau de inchinaciune. In jurul monahului Nichita s-au adunat si alti rugatori intru singuratate, care au ridicat, dupa obiceiul vremii, bisericuta de lemn cu hramul \"Sf. Nicolae\", punand astfel bazele unei asezari isihaste ce se va face apoi cunoscuta sub numele de \"Sihastria lui Nichita\" sau \"Schitul Nechit\".
Muzeul de istorie si etnografie
Intemeiat in 1958, Muzeul de Istorie Bicaz functioneaza din 1966 in cladirea fostului Teatru satesc \"Ion Kalinderu\".
Muzeul de istorie si arheologie
Avandu-si inceputurile in anii care au urmat primului razboi mondial, cand profesorul Mihai Stamatin a organizat in incinta Liceului \"Petru Rares\" Muzeul Cozla, actualul muzeu de istorie si arheologie Piatra-Neamt este rezultatul activitatii laborioase si pline de pasiune a mai multor generatii de specialisti, în randul carora Constantin Matasa ocupa locul principal. Intelectual cu multiple preocupari pe linie spirituala si culturala, preotul Constantin Matasa a depistat numeroase statiuni arheologice in judetul Neamt si a intreprins numeroase sondaje de informare sau sapaturi sistematice pe baza carora a infiintat in 1934 primul muzeu exclusiv arheologic din Moldova.
Muzeul de arta
Infiintat in anul 1980 si avand la baza Colecþia de Arta Piatra-Neamt (deschisa in 1964), muzeul functioneaza intr-o cladire construita in 1930 de italienii Carol Zani si Vincenzo Puschiasis, care au integrat-o armonios in zona istorica a orasului, dominata de ctitoriile lui Stefan cel Mare.
Muzeul de arta
In primii ani ai existentei sale muzeul a functionat in acelasi local cu Muzeul de Istorie. Spatiul afectat era insa mult prea restrans. Din 1970 Muzeul de Arta isi gaseste un sediu adecvat situat pe str. Mihai Eminescu, nr. 3, pus in valoare si de ambianta naturala generoasa. Este o cladire monument de arhitectura, construita la sfarsitul sec. al XIX-lea.
Muzeul galeriile de arta Lascar Viorel
A fost organizata in anul 1993, in incinta sa fiind gazduite expozitii ale artistilor contemporani.
Muzeul de etnografie
Infatiseaza aspecte ale locuintei taranesti tradiþionale de pe Valea Bistritei, costumul popular romanesc din zona si principalele mestesuguri din regiunea subcarpatica a Moldovei (prelucrarea lemnului, tesutul, cojocaritul etc.).
Muzeul de Stiintele Naturii
Muzeul de Stiinte Naturale Piatra-Neamt s-a deschis pentru marele public la 15 noiembrie 1969, devenind in scurt timp unul din muzeele de referinta din Romania