Obiective turistice din Neamt

Biserica Sf Nicolae

Biserica

Monumentul dateaza din 1799, fiind ctitoria lui Constantin Balos, vel logofat al Tarii de Jos, si a sotiei sale Ancuta.

Conacul Crupenschi

Conac

Ridicat probabil la sfarsitul secolului al XVIII-lea, edificiul a suferit unele modificari in urma amplelor lucrari la care a fost supus in anii 1850 si 1950. Are un plan simplu, dreptunghiular, cu fatadele austere, lipsite de elemente decorative deosebite.

Casa vornicului Done

Casa

Casa dateaza de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, fiind cumparata in 1825 de vornicul Grigore Done.

Aici s-a nascut, in 1912, dirijorul Sergiu Celibidache si aici functioneaza in prezent Scoala de Muzica \"Sergiu Celibidache\" din Roman.

Casa Menzilului Postei

Casa

O constructie dreptunghiulara cu incaperi mici si joase, cu un cerdac de lemn ce o flancheaza pe doua laturi. Probabil ca aceasta a fost cunoscuta la un moment dat sub denumirea de \"Hanul de la Valea Viei\", unde se schimbau caii iar oamenii se odihneau inainte de a-si continua calatoria.

Adresa: Stefan cel Mare nr. 64

Biserica din Coroiu

Biserica

Pe un mic platou de la marginea padurii ce acopera Muntele Petru Voda, in dreapta paraului Coroiu, se afla o alta biserica, ce poarta hramul \"Sf. Gheorghe\" si care a fost zidita intre anii 1762-1783 pe locul unui alt edificiu de lemn. In anul 1818 s-a înfundat pridvorul situat la apus, in axul longitudinal al constructiei si s-a ridicat o clopotnita de piatra in interiorul incintei, iar mai recent, dupa 1990, s-au marit dimensiunile bisericii si s-a refacut clopotnita.

Biserica din Gura Vaii

Biserica

Ridicata la inceputul secolului trecut (probabil în 1817), biserica de la Gura Vaii este caracteristica pentru varianta de ses a bisericilor de lemn din veacul al XVIII-lea, construite in spiritul vechiului stil moldovenesc, neafectat de influentele ardelenesti pe care le intalnim la Contesti.

Biserica din Galu

Biserica

Acest monument starneºte admiratia prin cateva caracteristici pe care numai in foarte rare cazuri le gasim reunite in arhitectura aceleiasi construcþii: folosirea exclusiva a lemnului, chiar si la imbinari, proportiile miniaturale de un impresionant echilibru, puritatea stilului si maiestria executiei.

Biserica este realizata in spiritul celui mai curat stil moldovenesc, pe trunchiul caruia s-au altoit cu deplin succes unele influente ardelenesti, lucru pe deplin explicabil daca avem in vedere transferul masiv de populatie, la sfarsitul secolului al XVIII-lea, din Transilvania spre Valea Bistritei moldave

Casa spiterului Iohann Brukner

Casa

In zona Complexului Episcopal se afla si Casa Iohann Simeon Brukner, ridicata inainte de anul 1818, cu o arhitectura in stil clasic si care a gazduit prima farmacie a orasului. Constructia se remarca prin etajul cu portic si fronton, dar mai ales prin ingenioasele solutii constructive care au permis amenajarea pivnitelor ca un prim nivel de locuire.

Biserica din Savinesti

Biserica

A fost construita în 1820 din barne pe soclu de piatra de catre obstea satului si constituie o creatie reprezentativa a arhitecturii populare religioase, remarcabilã prin eleganta si proportionalitatea ei.

Manastirea Almas

Manastire

Traditia pastreaza amintirea unei vechi obsti calugaresti statornicita aici inca din secolul al XV-lea, sub conducerea sihastrului Almas, venit din Transilvania. Pe aceasta vatra s-a construit in 1715 Schitul de maici, cu ajutorul Ecaterinei Cantacuzino, sotia spatarului Iordache Cantacuzino. In 1821, boierul Lupu Bals si monahul Rafail zidesc actuala biserica pe locul vechiului lacas din lemn, iar in 1851 aceasta este supusa unor ample lucrari de renovare pe cheltuiala boierului Palade. Dupa o lunga perioada de stagnare, viata monahala de aici a renascut in anii 1992-1994 cand se obtine statutul manastiresc si se restaureaza intregul ansamblu.