Durata din barne de stejar pe temelie de piatra, probabil la inceputul secolului al XVIII-lea, biserica din satul Barcu a fost refacuta in 1819, cand i s-au adus si unele modificari la care apoi s-a renuntat. Facea parte din categoria bisericilor cu plan cruciform, avand sanurile laterale de forma unui trapez si absida altarului pentagonala. Acoperisul simplu, fara clopotnita, era rotunjit la extremitatile est si vest, iar cupola naosului se sprijinea pe consolele iesite din peretii laterali.
Muzeul satului este asezat in partea veche a satului Gosmani , com . Romani Jud. Neamt, pe care si astazi oamenii o numesc Barc ( dupa numele vechiului sat ) in fosta scoala a satului construita in 1859, in timpul domniei lui Al. Ioan Cuza
Muzeul a luat fiinta in anul 2002 .La realizarea muzeului au contribuit cadrele didactice ,elevii , locuitorii satului si nu in ultimul rand preotul paroh.
Inca de la intrare, vizitatorii pot vedea lucruri care merita sa fie asezate in muzeu. Pe pereti sunt scoarte, toale, tesaturi din diferite materiale si cu modele diverse. Intr-o incapere sunt obiecte folosite candva in gospodarie de catre barbati. O caruta cu roti de lemn se odihneste, ca dupa o zi de munca, langa ciubar, donita, chiua, chilug, opinci, suman, secure, jug, otic, tanjala, plug, putina , banita (galeata de lemn), grebla, sfredel, gealau.
O incapere mai mare este amenajata ca o camera taraneasca de acum cateva zeci sau sute de ani. Langa lavita e un razboi de tesut ale carui ite nu mai are cine sa le incalceasca. Hainele din lada de zestre, frumos cusute, sunt asezate pe un perete. O icoana si un epitrahil vechi amintesc vizitatotrilor ca pe aceste meleaguri au trait intotdeuna crestini-ortodocsi. In fata sobei, pe carbuni stinsi de vreme, oalele asteapta sa fie umplute cu sarmale. Covata, folosita candva la framantat paine sau la leganat copii, se odihneste acum pe un laicer frumos tesut.
Chipernita, scacita, sita, strachini si alte obiecte de bucatarie sunt asezate intr-un blidar. In aceeasi sala se mai afla si tagii, sucala de facut tagii , raschitorul (de facut scule ), vartelnita de depanat scule, ciubarul, zolitorul, stative: vatale , ite, slobozitor, intinzator, vergele, calcator, suveica, speteze.
Vizitatorii pot afla ce este un melitoi, la ce foloseau raschitorul si cheptenii, cum aratau roata de tors, ragila (de tras fuiorul) , fusalaii de tras lana , cheptenii de scarmanat, mosoarele care se pun pe alergatoare cand se urzeste.
Muzeul cuprinde mobilier taranesc, fete de masa, stergare agatate in jurul unor fotografii din vremurile trecute , obiecte de iluminat: lampa si opaitul. La marginea patului se gaseste prostirea cu horbota pe margine.
Muzeul este un loc potrivit pentru desfasurarea unor activitati scolare si extrascolare. Cei care îl viziteaza, si in special elevii, sunt incantati sa descopere lucruri de a caror existenta nu stiau pana atunci.