Construita probabil in 1466, cand Stefan cel Mare se straduia sa creeze puncte de rezistenta si in partea sudica a tarii, Cetatea Noua de la Gadinti era alcatuita dintr-un nucleu de ziduri, inconjurat de un sant de aparare pavat cu lespezi de piatra. Terenul nisipos si deci instabil, a obligat la amenajarea unui pat din barne de stejar, peste care s-au turnat temeliile constructiilor de piatra. Nucleul fortificat cuprindea aproximativ sapte turnuri circulare, legate prin ziduri si dispuse in limitele unui plan stelat.
De sub zidurile Manastirii Neamt se naste un drum ce urca tapsanul dinspre Vovidenie, despartind doua siruri de brazi falnici. Acolo sus, deasupra unui iaz cu malurile napadite de salcii, venea adesea Mihail Sadoveanu cu gand de odihna si de implinire a unor pagini ramase mai demult neterminate. In amintirea sa, la 26 iunie 1966 a fost inauguratã Casa memoriala \"Mihail Sadoveanu\" intr-o constructie ridicata in 1937 de Visarion Puiu, Mitropolit al Bucovinei in perioada 1935-1940. Casa, oferita de obstea Manastirii Neamt pentru a folosi marelui nostru scriitor, imbina valoarea sentimentala si istorico-literara conferita de prezenta sadoveniana cu certe calitati arhitecturale, inspirate din specificul vechilor constructii din zona.
In imediata vecinatate a Casei memoriale \"Mihail Sadoveanu\" se inalta silueta de chivot urias a Schitului Vovidenia, descendent direct al unei vechi vetre monahale, pastrata in traditie sub numele de Schitul Slatioru, care a luat fiinta in secolul al XVII-lea
La apus de Schitul Vovidenia, peste Dealul Brailencei, intr-o poiana de rara frumusete, ne intampina Schitul Pocrov (hramul \"Acoperamantul Maicii Domnului\", sarbatorit la 1 octombrie), ctitorie din 1714 a lui Pahomie, fost calugar la Manastirea Neamt si episcop al Romanului intre 1707 si 1714
Casa de lemn Ivascu, fiindca la ea ne referim, era facuta din barne fasonate peste care s-au aplicat ulterior straturi succesive de tencuiala. Temelia inalta, din piatra de rau fixata cu mortar, era executata cu multa atentie devenind astfel cel mai important element in estetica fatadei si a cladirii in ansamblu. Corpul asimetric al constructiei este fragmentat de un pridvor deschis, sustinut de 5 colonete de lemn si cu acoperamant propriu
O alta relicva a vechiului oras se afla pe strada Stefan cel Mare la nr. 62. Aceasta este Casa Hausschild si a fost construitã la 1840. Desi poarta numele unui pictor ceh iar rezonanta denumirii genereazã închipuiri cu trimiteri directe la arhitectura baroca a Occidentului sau a Europei Centrale, monumentul etaleaza toate caracteristicile stilului popular atat de raspandit in zona montana a Moldovei.
Se crede ca Biserica \"Trei Ierarhi\" a fost adusa in satul Poiana Largului din vechiul cimitir al Manastirii Durau, unde probabil ca exista inainte de 1835, cand s-a construit acolo biserica de zid. Aceasta presupunere este in buna masura justificata si de aspectul monumentului, care face parte din categoria bisericilor - capela de mici dimensiuni, cu o clopotnita separata, ce se ridica langa intrarea in incinta.
Pe teritoriul comunei Dragomiresti, o veche biserica de lemn - de la inceputul secolului al XVIII-lea - a existat in satul Hlapesti, in incinta noului asezamant din piatra si caramida ridicat in anii \'60.
Intr-un fost parc din marginea apuseana a satului Tupilati (com. Tupilati) se inalta construcþia de zid a Bisericii \"Sf. Voievozi\", ctitorita de Stefan C. Catargi la 1811.
Edificiul - ridicat probabil in a doua jumatate a secolului al XVII-lea sau la inceputul veacului urmator - este de mai mici dimensiuni si s-a pastrat intr-o buna stare de conservare, servind ca loc de popas pentru calatorii aflati in drum spre Iasi, spre Suceava sau spre Targul Pietrei.
Privit din exterior, hanul pare o construcþie banalã, cu un balcon închis ºi o tindã joasã unde se aflã intrarea în beci. Abia interioarele, prin masivitatea ºi dispunerea lor, trãdeazã rostul ºi frumuseþea acestei construcþii.