Aici a trait si a studiat timp de mai multi ani, mai ales dupa cel de-al doilea razboi mondial, cunoscutul entomolog Aristide Caradja (1861-1955), realizatorul unei colectii de lepidoptere de o mare valoare stiintifica, unica in lume, pe care a donat-o Muzeului \"Grigore Antipa\" din Bucuresti.
Aici a functionat o manastire de maici care si-au construit o bisericuta de lemn. Pe latura de sud-est a incintei actuale se mai vad si astazi urmele bisericii apartinand manastirii, marcate printr-o ridicatura de pamant, avand rol de protectie.
In anul 1778 se desfiinteaza manastirea iar biserica existenta, fiind probabil deteriorata, se inlocuieste prin grija boierilor Oprisan si Garcineanu in 1796-1804 cu o biserica de piatra si caramida, care se afla in functiune si astazi.
Deoarece la Sarata s-a ridicat o biserica noua, cu mult mai incapatoare, vechea biserica din lemn a fost stramutata recent, prin grija arhimandritului Ciprian Zaharia, staretul Manastirii Bistrita, pe locul vechiului Schit Cozla (Draga) care a ars. Dar fiind faptul ca biserica stramutata a suferit modificari fata de monumentul originar, vom vorbi la trecut despre acesta.
Monumentul era construit din barne de brad pe temelie de piatra si constituia un veritabil prototip al bisericilor de lemn moldovenesti din secolul al XVIII-lea, sintetizand intreaga armonie si frumusete a constructiilor de acest gen. Facea parte din categoria lacasurilor de cult cu planul trilobat si turnul-clopotnita situat deasupra pridvorului adaugit.
Traditia ne transmite ca ea a fost construita in 1783 de Ancuta Sturza pentru satul Muncel din tinutul Romanului. Stramutandu-se asezarea si ramanand izolata si nefolosita, biserica a fost adusa in satul Corni pe la jumatatea secolului trecut.
Locul de intalnire al atator eroi sadovenieni nu s-a aflat de la inceput in afara satului, asa cum este astazi. ... Acel han - povesteste unul dintre eroii istorisirilor lui Mihail Sadoveanu - ... nu departe de locul unde a fost un sat Negoiesti, se cheama in zilele noastre Hanu-Ancuţei si oamenii care se duc la Targul Iesului ori la Roman fac acolo popas mare.
Initial, aici pare sa fi existat o sihastrie a Manastirii Bistrita, intr-un loc retras si indepartat, marginit la apus de muntele Pietrosul, la sud de dealurile Crucii si Grecului si Varnava la nord. O veche traditie consemneaza sosirea la Bistrita a monahului Iosif care, dupa un indelung pelerinaj prin Locurile Sfinte, se reintoarce in fruntea unui grup de anahoreti ce-l insotisera in anii petrecuti acolo. Dar nu dupa multa vreme, acest calugar Iosif si tovarasi sai se retrag in munti, adapostindu-se in scorburi si rugandu-se intr-o pestera printre stanci.
Printre vechile biserici care impodobesc astazi municipiul Piatra-Neamt, alcatuind un nepretuit patrimoniu de creatie si suflet romanesc, se numara, fara indoiala, si Schitul Doamna, ale cărui ziduri imaculate strajuiesc un mic platou din dreapta Bistritei, sub poalele impadurite ale Cernegurei, in aceeasi zona pitoreasaca pe care localnicii o definesc prin denumirea \"Peste Vale\".
In partea de rasarit a orasului se intindea un cartier numit \"Bordeele\" din vechime, dupa casele saracacioase ale oamenilor nevoiasi ce il populau, in centrul caruia oborul atragea atat negustorii care umblau dupa mici afaceri si produse zootehnice cat si curiosii si petrecaretii ce se adunau aici la \"Duminica Mare\".
Pentru aceasta populatie logofatul grec Vogoride, care tinea mosia Darmanesti, a construit in 1795-1796 Biserica \"Sf. Neculai\", o biserica de mici proportii, din zidarie de piatra cu grosimea de peste 1,00 m, cu plan treflat si cu sanuri laterale usor proeminente fara a prezenta compartimentarea traditionala.
Pe locul unde se afla astazi Biserica \"Precista Mica\" (str. Sucidava) a existat probabil un mai vechi lacas de lemn ridicat la inceputul secolului al XVIII-lea sau chiar mai inainte. Constructia actualului edificiu a inceput in 1791 prin grija preotului Constantin (fiul preotului Ionita), iar biserica a functionat - cu un acoperamant provizoriu - pana in 1826, cand se termina zidaria. I s-a spus \"Precista Mica\" pentru a o deosebi de Precista Mare, ambele biserici avand acelasi hram. Abia in 1850 \"Precista Mica\" a primit hramul Intrarea in biserica a Maicii Domnului pe care-l pastreaza si astazi.
Biserica de lemn din Grinties, cu hramul \"Duminica Tuturor Sfintilor\", a fost ridicata in anul 1793 din barne de brad, avand plan cruciform si turnul-clopotnita deasupra pridvorului. Acoperisul de dranita subliniaza prezenta absidelor laterale si in mai mica masura pe cea a altarului, iar clopotnita, cu acoperamantul sau secundar, are un profil specific ce intregeste pitorescul monumentului.