Muzee din Neamt

Muzeul etno folcloric Nicolae Popa

Muzeu

In satul Tarpesti (com. Petricani) isi are locul Nicolae Popa (n. 1919), cantaret bisericesc, colectionar pasionat si consecvent de arta populara autentica dar si de obiecte folclorice. Creator popular de masti, el este unul din numele de referinta in arta naiva, devenit cunoscut nu numai pe plan national dar si european.

Muzeul de Istorie si Etnografie

Muzeu

Scoala si-a inceput cursurile la 1 iunie 1853, \"in limba patriei\", sub denumirea Scoala nr. 1 de baieti. Printre elevii sai s-au numarat marele povestitor Ion Creanga, filozoful Vasile Conta, Al. Lambrior si Nicolae Munteanu, devenit ulterior - sub numele de Nicodim Munteanu - patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, iar dascalii Isaia Teodorescu (Popa Duhu), Grigore Conta si Gheorghe Cosmovici s-au afirmat ca adevarati precursori ai pedagogiei moderne romanesti.

In prezent, aici s-a organizat Muzeul orasenesc, ce reconstituie evolutia mestesugurilor traditionale din aceastã zona si din intregul judet.

Muzeul de Istorie

Muzeu

In centrul orasului, pe strada Cuza Voda, unde s-au pastrat mai multe cladiri vechi si impunatoare, atrage atentia Casa Nevruzzi, unde a fost amenajat Muzeul de Istorie al orasului.

Muzeul de istorie si etnografie

Muzeu

Intemeiat in 1958, Muzeul de Istorie Bicaz functioneaza din 1966 in cladirea fostului Teatru satesc \"Ion Kalinderu\".

Muzeul de istorie si arheologie

Muzeu

Avandu-si inceputurile in anii care au urmat primului razboi mondial, cand profesorul Mihai Stamatin a organizat in incinta Liceului \"Petru Rares\" Muzeul Cozla, actualul muzeu de istorie si arheologie Piatra-Neamt este rezultatul activitatii laborioase si pline de pasiune a mai multor generatii de specialisti, în randul carora Constantin Matasa ocupa locul principal. Intelectual cu multiple preocupari pe linie spirituala si culturala, preotul Constantin Matasa a depistat numeroase statiuni arheologice in judetul Neamt si a intreprins numeroase sondaje de informare sau sapaturi sistematice pe baza carora a infiintat in 1934 primul muzeu exclusiv arheologic din Moldova.

Muzeul de arta

Muzeu

Infiintat in anul 1980 si avand la baza Colecþia de Arta Piatra-Neamt (deschisa in 1964), muzeul functioneaza intr-o cladire construita in 1930 de italienii Carol Zani si Vincenzo Puschiasis, care au integrat-o armonios in zona istorica a orasului, dominata de ctitoriile lui Stefan cel Mare.

Muzeul de arta

Muzeu

In primii ani ai existentei sale muzeul a functionat in acelasi local cu Muzeul de Istorie. Spatiul afectat era insa mult prea restrans. Din 1970 Muzeul de Arta isi gaseste un sediu adecvat situat pe str. Mihai Eminescu, nr. 3, pus in valoare si de ambianta naturala generoasa. Este o cladire monument de arhitectura, construita la sfarsitul sec. al XIX-lea.

Muzeul galeriile de arta Lascar Viorel

Muzeu

A fost organizata in anul 1993, in incinta sa fiind gazduite expozitii ale artistilor contemporani.

Muzeul de etnografie

Muzeu

Infatiseaza aspecte ale locuintei taranesti tradiþionale de pe Valea Bistritei, costumul popular romanesc din zona si principalele mestesuguri din regiunea subcarpatica a Moldovei (prelucrarea lemnului, tesutul, cojocaritul etc.).

Muzeul de Stiintele Naturii

Muzeu

Muzeul de Stiinte Naturale Piatra-Neamt s-a deschis pentru marele public la 15 noiembrie 1969, devenind in scurt timp unul din muzeele de referinta din Romania