Manastirea Aninoasa
A fost zidita si inzestrata cu mosii de marele clucer Tudoran Vladescu in 1677. Inaintea acestei bisericii, in Aninoasa se afla o bisericuta, dupa cum relateaza mitropolitul Neofit al Ungro--Vlahiei, care a vizitat manastirile muscelene in 1746; ea fusese zidita de Tudoran Aninoşanu vel clucer, "care pe urma s-au calugarit"
Manastirea Bascovele
Biserica este zidita de marele comis Serban Cantacuzino in 1695; Este recladita si pictata in anul 1843 de Stefu Nicolau, sprijinit de ispravnicul "Partenie ot Cotmeana" si din indemnul staretei Platonida Cazanescu;
Arhitectura este in stilul bisericilor din sec. XVII-XVIII; pictura din 1869
Manastirea Berivoi
Situaa la poalele versantului muntos al Muntilor Fagas intre doua dealuri impadurite si in apropierea apelor cristaline ale raului Berivoi, manastirea este atestata inca de la mijlocul secolului XVIII, epoca in care se stie ca era una dintre cele mai mari manastiri din Transilvania, cu obste mare si important prestigiu.
In anul 1761, impreuna cu alte locasuri de cult din Tara Fagarasului, manastirea este distrusa de generalul austriac Buccow. O parte din calugari trec muntii in Tara Romaneasca, altii se refugiaza la manastirea Bucium, din apropiere, unde au dus si clopotele manastirii. Acestia din urma, impreuna cu vietuitorii din acea manastire, au fost arsi de vii in biserica de lemn a manastirii, care a fost incendiata de asediatori.
Manastirea Morisena
A fost înfiinţată în anul 2003 pentru motivul că la Cenad (vechea Morisena) exista în jurul anului 1002 o mănăstire de călugări răsăriteni, cea mai veche atestată documentar de pe teritoriul ţării noastre. S-a constatat apoi că prezenţa unui locaş monahal în acea parte a eparhiei ar contribui la revigorarea vieţii bisericeşti.
Manastirea Sapanta Peri
Biserica, infiintata in 1993, a fost ctitorita de credinciosii satului.
A fost, pentru mai mult de 50 de ani, creatia Sculptorului Stan Patras, artist de prestigiu in domeniul arhitectural, traditie mostenita in generatia sa din tata in fiu. La inceput el a sculptat in jur de 10 cruci pe an. Metoda muncii sale s-a pastrat si in ziua de astazi. Lemnul de stejar a constituit pentru Patras materialul ideal pentru sculptura, el ramanand si in societatea contemporana martorul elementelor specifice ale culturii: motivele geometrice precum si basorelieful.
Manastirea Recea
In luna octombrie 1991, Bunul Dumnezeu a pogorat voia Sa, dand duh de intelepciune Prea Sfintitului Andrei, Episcop (azi Arhiepiscop) de Alba-Iulia pentru a forma la Recea o obste de maici. Conditiile grele de vietuire au impus in lunile noiembrie si decembrie 1991 accelerarea ritmului de finalizare a cladirii administrative. In anul 1992 s-a construit o clopotnita si un altar din caramida utilizabil in sezonul cald.
Manastirea Raducanu
Monument istoric si de arhitectura religioasa. Manastire ridicata în anul 1664 de marele logofat Nicolae Buhus. A fost refacuta si împodobita în 1762 de marele logofat Radu Raducanu Racovita. Este realizata în stilul barocului târziu moldovenesc. Pictura si sculptura catapeteasmei sunt de mare valoare. În incinta manastirii se afla mormântul lui Costache Negri.
Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul
Manastirea Ioan Botezatorul, o manastire construita in locul in care Mihai Viteazul s-a luptat cu turcii. Manastirea din Covasna poarta hramul lui Ioan Botezatorul ce are loc in fiecare an in 24 iunie.
Mănăstirea Agapia
Manastirea Agapia este una dintre cele mai frumoase manastiri din Romania situatia in Neamt avand fresce pictate de Nicolae Grigorescu. Conform dtr complexul manastirii Agapia are peste sapte obiective printre care muzeul memorial Alexandrul Vlahuta.
Mănăstirea Antim
Manastirea Antim din Bucuresti a fost ridicata de catre Mitropolitul Antim Ivireanul in apropiere de dealul Mitropoliei, pe locul unei vechi biserici de lemn in care era pastrat Sfantul Mir.