Manastiri din Romania

Manastirea Cioclovina de jos

Manastire

Manastirea a fost construita din temelie in 1715 de Ieromonahul Atanasie si de Ieromanahul Nicodim, egumenul manastirii Tismana, ca metoc al ei. In 1849 s-a adaugat pridvorul inchis, spatios, construit din lemn, avand si un cerdac. Pana in 1949 a fost schit de calugari

Manastirea Cioclovina de sus

Manastire

Este manastire de maici construita ceva mai la deal de Cioclovina de jos, in 1714, de catre egumenul manastirii Tismana Tismana si Petru Obedeanu, mare Sedar

Manastirea Icoana

Manastire

Constructia din lemn si bisericuta au fost ridicate in 1996, iar in 1997 a fost populata cu primul nucleu de maici din manastirile apartinand Mitropoliei Olteniei.

Manastirea Macronia

Manastire

Actuala manastire va fi continuarea manasitirii Mracunea. A fost ridicata in 1523, dar dupa unele lucrari ar fi existat in a doua jumatate a secolului al XV-lea.
Desi din timp in timp a fost degradata si daramata, in 1788 era locuita.
A fost reconstruita in 1931, iar in 1947 s-a ajuns cu cladirea bisericii la rosu cu acoperis cu sindrila, dar a fost acoperita de apele Dunarii, retinute in perimetrul lacului de acumulare de la Portile de Fier.
Dupa 1989, Mitropolia Olteniei a avut initiativa reinfiintarii Manastirea, in 1995 s-a inceput construierea bisericii.

Manastirea Strehaia

Manastire

Biserica a fost zidita din temelie in anul 1645 de Matei Basarab Voievod.
Se crede ca pana in 1826 a fost reparata de doua ori, odata in timpul lui Constantin Brancoveanu cand i s-a adaugat pridvorul, dar nu s-a intervenit asupra zugravelilor si picturii interioare. In 1826 s-au facut reparatii mai radicale, sau reparat cladirile anexe, s-a reparat si inaltat zidul imprejmuitor si s-a construit un foisor la fantana din curte.
Biserica este imprejmuita cu zid de caramida presata, inalt de 4-5m, prevazut cu creneluri de aprare din 2 in 2 m

Manastirea Topolnita

Manastire

Biserica actuala a manastirii Topolnita este construita pe vatra unei biserici mai vechi care, dupa traditie si unele documente mai vechi, ar fi fost ziditat de Nicodim, ctitorul Tismanei, cam in vremea lui Radu I. Constructia actualei biserici dateaza din anul 1646, ctitorii ei fiind Lupu Buliga in timpul lui Matei Basarab.
Dupa 1864 in urma secularizarii averilor manastiresti schitul a fost parasit si chiliile construite in 1646 s-au distrus.
In anul 1912, Comisia Monumentelor Istorice face reparatii partiale si construieste trei chilii, iar in 1930 Episcopia Rimnicului reinfiinteaza viata monahala.

Manastirea Galata

Manastire

In prima sa domnie, 1574-1579 Petru Scchiopul construieste o biserica la poalele dealului Galata. Aceasta biserica a cazut la terminarea zugravirii ei din cauza unei alunecari de teren. A ramas de la biserica veche din vale clopotul care poarta inscriptia 7087(1579) luna lui martie 25. Actuala manastiri a fost ctitorita tot de Petru Schiopul dupa victoria de la Bogdanesti, fiind inconjurata de un zid puternic din piatram care impreuna cu turnul clopotnita, prin pozitia strategica a asigurat un loc de refugiu pentru domnul si familia sa.
Dupa 1735 au fost refacute zidurile din incinta, astazi fiind fara turnurile de aprare

Str Manastirii 4

Manastirea Copou

Manastire

Manastirea este ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, zidita intr0un timp foarte scurt, la 1638, in codrii Copoului si sfintita in 1641. In anul 1702 este consolidata de Arhiminandritul Serafim. Pridvorul bisericii s-a adaugat dupa anul 1800. Pana in 1821 calugarii ce populau manastirea au fost greci.
Dupa secularizarea averilor manastiresti, in 1864, a devenit biserica de mir. In 1995 Arhiepiscopia Iasilor a decis reinfiintarea manastirii Copou

Pta Unirii

Manastirea Sf Nicolae Domnesc

Manastire

Biserica a fost zidita de Stefan cel Mare. La sfarsitul secolului al XVI-lea era cea mai frumoasa dintre bisericile Iasiului. IN anii 1675-1676 domnitorul Antonie Russet incepe lucrarirle de restaurare, continuate in 1680 de domnitorul Gheorghe Dica.
Desi i s-au facut reparatii in urma cutremurelor sau a incendiilor care au avut loc, biserica a ajuns ca in 1888 sa fie demolata. A fost reconstruita de Comisia Monumentelor Istorice in anul 1901, cand s-a sfintit sub Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Partenie Clinceni. Constructia unei noi biserici i-a fost incredintata arhitectului francez Lecomte de Nouy

Str Anastasie Panu nr 28

Manastirea Barnova

Manastire

Asezamantul a fost construit in 1629 de domnul Moldovei, Miron Barnovschi, care fiind mazilit de turci in 1633, n-a apucat sa termine manastirea. Constructia s-a sfarsit in 1662-1666, de Eustatiu Dabija Voda.
Viata monahala a fost dusa aici de calugari pana in 1859, an dupa care devine biserica de mir pana in 1940, cand devine din nou manastire. In 1959, ca urmare a decretului nr 410, se desfiinteaza si devine din nou biserica de mir. Revolutia din 1989 a creat conditii ca la Barnova sa se reinfiinteze manastirea.