Palate din Romania

Palatul Brukenthal

Palat

Ridicat in 1764 in stil baroc in forma de U cu un corp central masiv. Gradina palatului organizata pe terase, cu trepte monumentale si fantani arteziene a fost construita din initiativa Sofiei de Brukenthal dupa modelul gradinilor frantuzesti ale epocii.

Palatul Cnejilor

Palat

Pe teritoriul comunei Ceahlau, ruinele inca impunatoare ale altui monument istoric ne intampina dupa 3 km de drum prin satul Schit, pe un platou din stanga paraului cu acelasi nume. Este tot ceea ce s-a mai pastrat dintr-un intreg ansamblu arhitectural pe care localnicii il mai numesc si astazi Palatul Cnejilor, fosta asezare manastireasca si mai apoi curte boiereasca fortificata, loc de desfasurare a atator evenimente, unele consemnate istoric, altele pastrate in legenda sau in folcloristica locala.

Palatul Comisiunii Europene

Palat

Palatul Baroc

Palat

Fosta cladire guvernamentala, construita in 1754, denumita Casa Comitatului, are doua etaje si o mansarda, de o deosebita frumusete fiind si cele doua porti de intrare, avind amprenta stilului baroc vienez

Palatul Dicasterial

Palat

A fost ridicat între anii 1855-1860 pentru a servi drept cladire administrativa. Constructia este impunatoare prin volum si sobrietatea fatadelor realizate într-o maniera inspirata de stilul renasterii italiene timpurii.

Palatul Culturii

Palat

Edificiul, inaltat in perioada 1906-1925, este creatia arhitectului I.D. Berindei. Palatul este asezat, in parte, pe ruinele curtii domnesti medievale, mentionate documentar la 1434. Apoi, au fost folosite partial temeliile vechiului palat domnesc, construit de Alexandru Moruzi (1806-1812) si refacut de Mihail Sturdza (1841-1843).

Palatul Mogosoaia

Palat

Palatul Snagov

Palat

Palatul Episcopal Romano Catolic

Palat

In perioada 1761-1777, langa catedrala a fost construit palatul Episcopal Romano-Catolic, dupa planurile lui Franz Anton Heillebrandth. Sunt cunoscute mai multe variante ale proiectului. Proiectul ales - si care a fost realizat - a fost simplificat la propunerea Cancelarie imperiale din motive financiare, modificarile fiind acceptate si de Maria Resa. Sapaturile pentru fundatie au inceput spre toamna anului 1761, iar piatra de temelie a fost pusa la 23 mai 1762. Constructia palatului sub conducerea austriacului Johann Michael Neumann a fost terminata in anul 1777

Palatul Rhedey

Palat

Contele Rhedey lajos a trait in Oradea intre 1791-1819, fiind comite suprem al comitatului. In literatura de specialitate acest palat - sau casa - este datata in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. Cladirea este foarte simpla, cu fatada principala marcata de ferestre mici, rectangulare, fara ancadramente, usor accentuata de un rezalit.

Astazi aici este sediul CIAC
Str Jean Calvin 5