Parcul National Retezat
Localizat in partea vestica a Romaniei, Retezatul este cel mai vechi parc national din tara, fiind declarat prin lege in anul 1935. Parcul are o suprafata de 38.047 ha, din care 1.800 ha au fost declarate ca arie strict protejata numita \"Gemenele\". Relieful predominant glaciar - adapostind peste 80 de lacuri glaciare, printre care cel mai adanc (Zanoaga 29m) si cel mai intins (Bucura 8.86 ha.) - atrage an de an numerosi turisti in special in sezonul de vara.
Vizitarea parcului se face numai pe potecile marcate, camparea este permisa numai langa cabana Pietrele, cabana Buta, langa refugiul Salvamont de la lacul Bucura si in Poiana Pelegi.
Parcul Etnografic Romulus Vuia
Planul tematic al Parcului etnografic a fost elaborat in 1929 de catre Romulus Vuia. In urma Dictatului de la Viena (30 august 1940) Parcul etnografic se refugiaza la Sibiu, unde functioneaza pana in 1945. In anul 1956 planul tematic al Parcului a fost restructurat pe patru sectoare tematice de catre Teodor Onisor si Valer Butura: Instalatii tehnice si ateliere mestesugaresti; Tipuri zonale de gospodarii si monumente de arhitectura populara; Sectorul etnobotanic (plante traditionale, constructii agricole de hotar); Sectorul etnozootehnic (cresterea animalelor, constructii pastorale din hotarul satelor).
Parcul Parc Dendrologic
Rezervatie naturala (parc dendrologic). Întins pe o suprafata de 57,5 ha, parcul a fost creat în anii 1895-1900. Cuprinde exemplare de brad caucazian, stejar rosu, pin, gorun, arborele pagodelor, ienupar de virginia etc.
Parcul Trivale
Parc dendrologic. Este amenajat din anul 1900. Peisajul este completat de podul din beton care imita împletitura radacinilor si crengilor copacilor. Aici se afla restaurantul Cornul Vânatorului si Gradina Zoologica.
Parcul Stefanesti
Parc dendrologic. Initiat de inginerul silvic Vasile Golescu (fiul lui Alexandru Golescu - Arapila), cuprinde si o rezervatie naturala botanica cu specii exotice aclimatizate.