Manastiri din Romania

Manastirea Buciumeni

Manastire

Inceputurile existentei unei biserici de lemn duc tocmai in 1424, cand cel mai vechi document, din 16 feb, arata ca Alexandru cel Bun face danie lui Popa Iuga pentru ca a slujit cu credinta.
Pisania bisericii arata ca aceasta biserica monumnet istoric, este cladita din lemn in 1765. S-a restaurat de razestii localnici la 1884, dupa ce in 1882 a fost varuita si i s-au marit ferestrele asa cum arata astazi.
A fost inchisa in urma decretului 410 in 1959. In 1993 fostele maici sugereaza ca biserica sa fie transformata in schit de maici asa cum a mai fost cu 150-170 de ani in urma. la 18 mai 1994 se infiinteaza schitul Buciumeni cu obste de calugarite.

Manastirea Camarzani

Manastire

Biserica a fost construita in 1863 de boierul Emanoil Mortun, in ograda proprie. Mormantul ctitorului si al altor membri ai familiei se afla in nordul bisericii. Dupa 1945 a fost infiintat aici un schit, dar decretul 410 a dus la disparitia schitului, devenind biserica de mir.
Manastirea s-a redeschis in anul 1992 avand obste de maici

Manastirea Mestecanis

Manastire

Gheorghe Tomoloaga, primar al com Iacobeni, a avut o matusa care a dorit mult in trecut sa fie maica in manastirea Vladimiresti, jud Galati. Dar din cauza perioadei de ateism, dupa anul 1946 nu i s-a mai putut indeplini dorinta, Dupa 1989m inainte de moarte, si-a exprimat dorinta fata de nepot, ca terenul primit de ea ca dota de la parinti in punctul numit "Piciorul Lat", sa fie donat manastirii Vladimiresti pentru construirea unui metoc al acesteia. Fiind la distanta mare si facand parte din alta eparhie, nu s-a putut realiza, asa ca nepotul ei, a luat initiativa indiintarii unei manastiri pe locul respectiv, astfel in cativa ani s-a ridicat pe locul de la "Piciorul Lat' un frumos asezamant monahal cu obste de calugari. Pan in 1999 s-a ridicat biserica, corpul de chilii, turnul clopotnitei si s-a pietruit o alee de peste 100m lungime, plantandu-se pe ambele laturi siruri de puieti, viitori arbori de momlid.

Manastirea Iersnic

Manastire

Manastirea a fost infiintata in anul 1996 la initiativa credinciosului Aurel Filip, care si-a vandut averea pentru a incepe lucrarile de constructie , donand si 2,5ha de teren.
Lucrarile de constructie a corpului de chilii au inceput in anul 1997, iar ceke de constructie a bisericii, in anul 1998

Manastirea Crisan

Manastire

Manastirea dateaza de pe la 1450, fiind singura din partile Zarandului cu atestare documentara si care a durat cel mai mult timp. Biserica ridicata din piatra si caramida, a trecut prin multe faze de distrugere. Parasita prin 1784, si-a incetat activitatea odata cu rascoala lui Horia, Closca si Crisan.
Dupa 1989, Ieromonahul Visarion Neag., fost calugar la manastirea Sihastira, Neamt, dar nascut pe aceste meleaguri, a luat inititatica reinfiintarii manastirii, fapt implinit in urma aprobarii Episcopiei Aradului si a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane
S-a inaltat mai intai o cladire cu etaj din zid, pentru chilii, trapeza si bucatarie, dupa care s-au construit biserica si un altar de vara

Manastirea Criscior

Manastire

In partea locului n-a existat niciodata viata monahala, dar dupa 1990, credinciosii au dorit sa aiba si ei un asezamant manastiresc.
Fundatia pentru biserica s-a turnat in 1992, constructia s-a ridica t in 1993 si a fost pictata in 1994

Manastirea de la Partos

Manastire

Biserica a fost construita in perioada 1976-1979, si s-a dat in folosinta la 26 oct 1980. Construita pentru nevoile seminarului, dupa reinfiintarea Episcopiei Caransebesului, biserica funcitoneaza dupa 1995 in regim de manastire.Aici is fac practica liturgica elevii Seminarului si studentii teologi, Este folosita si pentru servicii religioase ale personalului monahal din Episcopie

Manastirea Slatina Nera

Manastire

Initiativa infiintarii manastirii a avut-o in anul 1994, doctorul Pavel Chirila din Bucuresti (originar din localitatea Sasca Montana)
Sfintirea locului pentru manasire s-a facut in 1993, iar la 6 mai 1994 a fost turnata tmelie bisericii, a carei constructie s-a terminat in 1997.

Manastirea Almaj

Manastire

Inca din secolul al XVIlea in zona a existat viata monahala, sustinuta de calugari ortodocsi, pana cand manastirea a fost distrusa de generalul Bukow.
In 1996 s-a hotarat infiintarea manastiriim si la 6 aug a fost sfintit locul pentru ridicarea bisericii. Intr-un timp foarte scurt, prin straduinta asidua a credinciosilor s-a reusit ridicarea unei constructii noi din zid pentru paraclis si chilii.

Manastirea Bazna

Manastire

Schitul a fost infiintat in 1927 de Arhiepiscopia Sibiului, avand ca baza materiala caminul preotesc. Aici se asigura adapost si hrana personalului preotesc din eparhia Arhiescopiei care venea la odihna si tratament inainte de 1990, cand statiunea Bazna si baile ei functionau din plin.