Manastiri din Romania

Manastirea Cartisoara

Manastire

Istoria acestui stravechi asezamant monahal de la locul numit "Piscul manastirii din Gura Secii", ne spune ca lacasul initial a fost construit de Mircea cel Batran. A avut viata monahala pana in 1761, cand a fost distrus prin incendiere de generalul Bukow. Dupa revolutia din 1989 credinciosii satelor au solicitat reinvierea vietii monahale, lucru aprobat, cu sugestia sa fie o mansatire de maici.
La 8 sep 1993 a fost pusa si piatra de temelie pentru constructia bisericii, iar in anul 1994 s-a ridicat si fundatia corpului de chilii.

Manastirea Magura

Manastire

Initiativa infiintarii unui asemenea lacas a avut-o maica Tecia Straulea. Mitropolia Sibiului a aprobat infiintarea manastirii si in ziua de 14 octombrie 1992 s-a pus piatra de temelie. Aici a venit fratele Ioan Aloman, care a construit mai multe biseriic din lemn si aceasta a dus toata munca de constructie a asezamantului, ridicand biserica si cladirea pentru chilii

Manastirea Orlat

Manastire

manastirea s-a infiintat in 1992. La inceput s-a construit o mica cladire cu cateva vhilii, iar in 1992 s-a pus piatra de temelie pentru constructia bisericii, iar la 23 apr 1994 s-a slujit prima liturghie in biserica mare.

Manastirea Corbii de piatra

Manastire

Pomelnicul monastirii pomeneste ca prim ctitor pe Basarab I Voevod dar memoria localnicilor merge cu mult inainte de acesta vorbind de un anume Harabovo Voda in sec. XIII sau chiar Vlad Voevod, catre sfarsitul sec.XI

Manastirea Floresti

Manastire

Ansamblul Manastirii Floresti ( biserica Sf. Ilie, turnul-clopotnita, palatul egumenesc si zidul de incinta) este unul dintre cele mai importante realizari ale arhitecturii ecleziastice din eparhia Husilor, construit in sec. XVI-XIX, in stil romantic.
Biserica Sfantul Ilie - vedere de ansamblu

Manastirea s-a numit la inceput Simila, apoi Florentina pana la mijlocul secolului al XVII-lea, cand a luat numele de Floresti de la satul din apropiere.

Biserica a fost construita la sfarsitul secolului al XVI-lea (c.1590) de vornicul Carstea Ghenovici si recladita intre anii 1686-1694 de vornicul Gavrilita Costachi, stranepotul ctitorului si urmasii sai.

Afectata de seismele din anii 1738 si 1802, biserica a fost inchinata la manastirea Esfigmen de la muntele Athos in anul 1806, de catre Veniamin Costachi, Mitropolitul Moldovei.

Biserica actuala a fost recladita din temelii de egumenul Nil, intre anii 1852-1859, pana deasupra ferestrelor.

Lucrarile au fost intrerupte din cauza secularizarii averilor manastiresti din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza si au fost finalizate de statul roman, intre anii 1879-1883, prin stradania episcopului Iosif Gheorghian, dupa un proiect intocmit de arhitectul Burelli.

In anul 1883, biserica Sfantul Ilie a fost declarata biserica parohiala, functionand sub acest regim pana in anul 1991.

Manastirea Fastaci

Manastire

Ansamblul Manastirii Fastaci, sec.XVII-XIX: Biserica Sf. Nicolae, turnul-clopotnita, casa egumeneasca si zidul de incinta.
Biserica Sfantul Nicolae - ansamblu

Manastirea Fastaci, intemeiata de familia Palade in secolul al XVII-lea, a fost recladita de domnitorul Mihai Racovita Cehan in secolul al XVIII-lea, de la care se mai pastreaza numai biserica - monument deosebit de important pentru evolutia arhitecturii din Moldova, atesta o puternica influenta venita din Tara Romaneasca in domeniul plasticii arhitecturale.

Biserica zidita in 1721, in stil baroc monumental, este de plan triconc, cu pronaos supralargit si pridvor initial deschis cu arcade trilobate sustinute de coloane de caramida, turle octogonale pe naos si pronaos.

Impresioneaza prin plastica decorativa a fatadelor, impartite in doua registre si ornamentate cu panouri, arcaturi in acolada si medalioane adancite in zidarie.
Ca structura interna si forma de plan, cat si ca plastica arhitectonica si decorativa, lacasul se numara printre putinele edificii realizate in Moldova in prima jumatate a secolului al XVIII-lea, alaturi de bisericile Precista si Prorocul Samoil din Focsani.

Secularizata in anul 1862, a functionat ca biserica de mir pana in anul 1992, cand s-a redeschis manastirea.

In urma cutremurului din 1990, monumentul a suferit grave avarii, fisuri la bolti, pereti si turle, necesitand lucrari de consolidare restaurare.

Manastirea si Biserica Franciscanilor

Manastire

Manastirea a fost ridicata pe locul altei biserici construite in stil romanic intre anii 1270-1272.Manastirea franciscanilor este o constructie in stil gotic, ce dateaza din secolul al XV-lea, fiind ridicata cu sprijinul lui Iancu de Hunedoara. Aici se afla si o vestita biblioteca. Biserica, situata in partea sudica a manastirii, a fost initial o biserica gotica sub dominicani, daruita franciscanilor care au reconstruit-o ulterior in stil baroc in jurul anului 1728. Ansamblul manastire-biserica este una dintre cele mai vechi cladiri ale Clujului.

Manastirea Barsana

Manastire

Ceea ce fascineaza la Barsana, dincolo de duhul locului si de buna randuiala monahiceasca, este desavarsita unitate stilistica si simtul artistic fara gres care guverneaza intregul asezamant, pe linia unei traditii imbogatite prin evlavie creatoare, tocmai intr-o vreme cand prostul gust se intinde ca o pecingine.

Manastirea Plaviceni-Alunis

Manastire

Manastirea a fost înfiintata în anul 1646 de marele vornic Dragomir

Manastirea Neajlov

Manastire

Monument istoric si de arhitectura religioasa. A fost ctitorita de domnul Vlad Calugarul (1492-1493), cu biserica Adormirea Maicii Domnului, recladita de Nicodim Greceanul (1799). Restaurata si zugravita in 1868.