Biserica din Turturesti
Biserica de lemn \"Adormirea Maicii Domnului\" din Turturesti a fost construita in 1825 de taranii din satul cu acelasi nume (comuna Girov), in cimitirul situat pe o colina izolata.
Biserica de lemn \"Adormirea Maicii Domnului\" din Turturesti a fost construita in 1825 de taranii din satul cu acelasi nume (comuna Girov), in cimitirul situat pe o colina izolata.
Nu se cunoaste cu exactitate anul in care a fost construit acest monument. O inscriptie mai veche de pe portalul intrarii in incinta indica anul 1828, dar specificul sau constructiv o plaseaza cel mai tarziu spre sfarsitul secolului al XVIII-lea. Cu prilejul reparatiilor din 1939 edificiul a fost tencuit la exterior, lucrare ce estompeaza frumusetea si originalitatea intregului ansamblu.
Construita în 1829, biserica de lemn de la Valea Bradului pune in evidenta preocuparea obstei satesti de aici si a mesterilor care au ridicat-o, pentru infrumusetarea edificiului. Marturie stau ornamentele sculpturale de pe ancadramente si de pe stalpii pridvorului, precum si pictura ce se mai pastreaza in interior.
S-au folosit materialele rezultate din demontarea vechii biserici din Hangu, construita prin 1829-1830. Remontata dupa planul acesteia in stilul specific moldovenesc, biserica de la Chiriteni e durata din barne de brad pe temelie joasa de piatra, cu acoperamant de dranita. Absidele laterale sunt bine pronuntate si au forma poligonala atat de comuna bisericilor de acest tip. Turnul-clopotnita a fost construit din piatra in anul 1870 si are la colturile bazei patru contraforti rotunjiti, fiind amplasat la intrarea in incinta.
In cimitirul satului Ceahlau s-a ridicat in jurul anului 1830 Biserica de lemn \"Sf. Ana\", o constructie foarte interesanta din punct de vedere arhitectural, cu multe elemente care o individualizeaza.
Biserica pare destul de veche, avand in catapeteasma icoane ce ar putea fi atribuite secolului al XVII-lea. Pentru aceeasi datare pledeaza si piatra funerara din 1656 ce se afla in biserica, precum si Triodul, si Penticostarul din 1698 care se mai pastrau printre cartile de cult ale bisericii.
Biserica \"Sf. Voievozi\" a ramas izolata prin stramutarea satului Mascatesti, la inceputul secolului al XIX-lea.
Se crede ca Biserica \"Trei Ierarhi\" a fost adusa in satul Poiana Largului din vechiul cimitir al Manastirii Durau, unde probabil ca exista inainte de 1835, cand s-a construit acolo biserica de zid. Aceasta presupunere este in buna masura justificata si de aspectul monumentului, care face parte din categoria bisericilor - capela de mici dimensiuni, cu o clopotnita separata, ce se ridica langa intrarea in incinta.
Pe teritoriul comunei Dragomiresti, o veche biserica de lemn - de la inceputul secolului al XVIII-lea - a existat in satul Hlapesti, in incinta noului asezamant din piatra si caramida ridicat in anii \'60.
Intr-un fost parc din marginea apuseana a satului Tupilati (com. Tupilati) se inalta construcþia de zid a Bisericii \"Sf. Voievozi\", ctitorita de Stefan C. Catargi la 1811.
Din Humulestii lui Creanga, in dreapta drumului care duce la Manastirea Neamt (DN 15 B), aflam Biserica de lemn \"Sf. Ioan\" din Vanatori, al carei Pomelnic ctitoricesc ne ajuta s-o datam la inceputul secolului al XIX-lea.