Muzee din Romania

Muzeul de Istorie

Muzeu

Actualul muzeu de istorie a fost deschis vizitatorului in luna septembrie 1986 in cladirea fostului \"Palat de Justitie\", local care a inceput sa fie construit cu bani obtinuti, asa cum spun documnetele vremii, la 23 februarie 1901, iar in anul urmator constructia in stil neoclasic, era gata. Echilibrul constructiei si sobrietatea volumelor au cerut ca, dupa 1918, sa i se adauge un etaj.

Muzeul Regiunii Portilor de Fier

Muzeu

La 15 mai 1972 s-a deschis muzeul in forma actuala avand doua sectii: istorie si stiintele naturii cu un acvariu in care sunt prezentate specii de pesti dunareni. Ulterior au mai fost create sectiile de etnografie si de arta.

Muzeul Viticulturii si Pomiculturii

Muzeu

Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii, Golesti - Arges este al treilea muzeu ca reprezentare si importanta nationala si intâiul dedicat ocupatiilor poporului roman. Ratiunea organizarii acestui muzeu la Golesti deriva din importanta viticulturii si pomiculturii pe teritoriul judetului Arges.

Muzeul de Arta

Muzeu

Muzeul National de Arta Cluj poseda un patrimoniu deosebit de valoros de arta romaneasca si europeana: pictura, grafica si arta decorativa (secolele XV-XX). Innfiintat in anul 1951, muzeul a beneficiat inca de la constituirea sa, de unele fonduri mai vechi: o mica parte din colectia de curiozitati, orfevrarie, piese de mobilier si arta plastica europeana, provenind de la Muzeul Ardelean si mai ales colectia cunoscuta sub numele "Pinacoteca Virgil Cioflec".

Muzeul Satului Valcean

Muzeu

Viata spirituala este prezentata cu generozitate, inca de la intrarea in sat, de scoala primara, de biserica de lemn ctitorita in 1785, de troitele si crucile de pe marginea drumului. Hanul este pregatit pentru primirea oaspetilor. Gospodariile sunt in numar de 45, mobilate cu peste 8500 de piese realizate prin mijloace traditionale.

Muzeul Tehnic

Muzeu

Muzeul a fost fondat in 1909 de inginerul Dimitrie Leonida (1883 - 1965) avand ca model Muzeul Tehnic din Munchen (1903), vizitat de Leonida in perioada studiilor universitare efectuate la Politehnica din Charlottenburg (1903 - 1908), langa Berlin.

Muzeul Literaturii Romane

Muzeu

Casa "V.Pogor" este sediul muzeului ce are ca obiect literatura romana moderna si contemporana dar cu precadere perioada marilor clasici, a societatii literare "Junimea".

Muzeul Agriculturii

Muzeu

Amplasat la intrarea dinspre Urziceni a municipiului Slobozia, inconjurat de unul dintre cele mai frumoase si bine intretinute parcuri din localitate, este singurul muzeu cu acest profil din tara, singurul muzeu care arein patrimoniu o biserica de lemn (monument istoric si de arhitecturã, sec. XVIII)

Muzeul Mihai Eminescu

Muzeu

Muzeul de Etnografie

Muzeu

Muzeul satului este asezat in partea veche a satului Gosmani , com . Romani Jud. Neamt, pe care si astazi oamenii o numesc Barc ( dupa numele vechiului sat ) in fosta scoala a satului construita in 1859, in timpul domniei lui Al. Ioan Cuza
Muzeul a luat fiinta in anul 2002 .La realizarea muzeului au contribuit cadrele didactice ,elevii , locuitorii satului si nu in ultimul rand preotul paroh.
Inca de la intrare, vizitatorii pot vedea lucruri care merita sa fie asezate in muzeu. Pe pereti sunt scoarte, toale, tesaturi din diferite materiale si cu modele diverse. Intr-o incapere sunt obiecte folosite candva in gospodarie de catre barbati. O caruta cu roti de lemn se odihneste, ca dupa o zi de munca, langa ciubar, donita, chiua, chilug, opinci, suman, secure, jug, otic, tanjala, plug, putina , banita (galeata de lemn), grebla, sfredel, gealau.
O incapere mai mare este amenajata ca o camera taraneasca de acum cateva zeci sau sute de ani. Langa lavita e un razboi de tesut ale carui ite nu mai are cine sa le incalceasca. Hainele din lada de zestre, frumos cusute, sunt asezate pe un perete. O icoana si un epitrahil vechi amintesc vizitatotrilor ca pe aceste meleaguri au trait intotdeuna crestini-ortodocsi. In fata sobei, pe carbuni stinsi de vreme, oalele asteapta sa fie umplute cu sarmale. Covata, folosita candva la framantat paine sau la leganat copii, se odihneste acum pe un laicer frumos tesut.
Chipernita, scacita, sita, strachini si alte obiecte de bucatarie sunt asezate intr-un blidar. In aceeasi sala se mai afla si tagii, sucala de facut tagii , raschitorul (de facut scule ), vartelnita de depanat scule, ciubarul, zolitorul, stative: vatale , ite, slobozitor, intinzator, vergele, calcator, suveica, speteze.
Vizitatorii pot afla ce este un melitoi, la ce foloseau raschitorul si cheptenii, cum aratau roata de tors, ragila (de tras fuiorul) , fusalaii de tras lana , cheptenii de scarmanat, mosoarele care se pun pe alergatoare cand se urzeste.
Muzeul cuprinde mobilier taranesc, fete de masa, stergare agatate in jurul unor fotografii din vremurile trecute , obiecte de iluminat: lampa si opaitul. La marginea patului se gaseste prostirea cu horbota pe margine.
Muzeul este un loc potrivit pentru desfasurarea unor activitati scolare si extrascolare. Cei care îl viziteaza, si in special elevii, sunt incantati sa descopere lucruri de a caror existenta nu stiau pana atunci.