Muzee din Romania

Muzeul Orasenesc

Muzeu

Primul muzeu organizat in orasul Adjud a fost un muzeu de stiintele naturii. Cativa ani mai tarziu s-a reorganizat intr-o formula mixta: istorie si stiintele naturii. In anul 2000 a fost inaugurata expozitia permanenta a muzeului intr-un nou spatiu si o formula noua. In prima sala s-au expus piese din colectia de stiintele naturii - flora si fauna din imprejurimile Adjudului, iar in ultimele trei sali a fost ilustrata istoria Adjudului din preistorie - urme materiale din epoca neolitica, din epoca bronzului si geto-dacica si pana in zilele noastre - participarea locuitorilor sai si din imprejurimi la cateva evenimentele majore ale istoriei: razboiul de independenta, primul razboi mondial.

Muzeul Memorial Ady Endre

Muzeu

Muzeul a fost infiintat in casa care a apartinut familiei poetului si valorifica expozitional documente de istorie literara, fotografii, corespondenta, diferite editii de versuri, portrete, obiecte care au apartinut membrilor familiei poetului Ady Endre (1877 - 1919).

Muzeul Valea Hartibaciului

Muzeu

Muzeul a fost infiintat de Erhard Andree, care a organizat prima expozitie cu caracter istoric in anul 1959. Pornindu-se de la donatiile de obiecte cu valoare istorica facute de localnicii orasului si de locuitorii de pe Valea Hartibaciului s-a ajuns astazi la colectii de etnografie, istorie, arheologie, stiinta si tehnica, precum si carte. Colectia de carte, in marea ei majoritate este in limba germana si contine 649 carti susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural mobil, manuscrise, precum si alte lucrari valoroase. Celelalte colectii prezinta obiecte incepand din paleolitic si neolitic (unelte din piatra, unelte din silex, topoare slefuite, vase de ceramica) si ajungand pana la istoria breslelor (lazi de breasla, semne de vecinatate, drapele de breasla, lazi de calfe), a mobilierului pictat si sculptat, a tesaturilor si confectiilor din in, canepa si lana.

Muzeul de Stiintele Naturii

Muzeu

Muzeul detine colectii de botanica, mineralogie, petrografie, paleontologie, entomologie, nevertebrate, pasari, reptile si mamifere. Este unul din cele mai vechi muzee din Romania, intemeiat in anul 1796, pe langa Colegiul Academic Reformat Bethlen. In 1862, din fosta colectie a raritatilor se organizeaza intr-o colectie separata cele din domeniul istoriei. In 1950 muzeul se separa de liceu si, in acelasi timp, colectiile din domeniul stiintelor naturii se constituie intr-o institutie culturala de sine statatoare, cu denumirea de Muzeul de Stiintele Naturii Aiud. Patrimoniul muzeului cuprinde peste 30.000 de piese, care sunt expuse in majoritate in patru sali, fiecare cu specificul ei. Muzeul se afla în incinta Liceului "Gabriel Bethlen", in aripa estica, inaugurata in 1886, la etajul I. Colectia de paleontologie cuprinde o parte insemnata din flora si fauna disparuta a Transilvaniei si arata trecutul geologic al acestei zone. Colectia de zoologie cuprinde toate clasele de animale nevertebrate si vertebrate, acestea cuprinzand exponate rare, chiar unicate, provenind din tara noastra si din cele mai indepartate colturi ale lumii.

Muzeul Judetean de Istorie Teleorman

Muzeu

A fost infiintat ca Muzeu orasenesc in 1952, pentru ca in 1981 sa se transforme in Complex Muzeal Judetean. Din 1997 functioneaza intr-o cladire noua. Conserva colectii de: arheologie, preponderent neolitica si geto-dacica, provenind din statiunile: Ciolanesti Deal, Silistea, Vitanesti, Zimnicea, Orbeasca de Sus, Albesti, Magura - Bran, Magura - Buduiasca etc.; tezaure monetare descoperite la: Poiana, Sfintesti, Schitu, Poroschia, Alexandria, Ulmeni, Balta Sarata etc.; o colectie etnografica zonala, valorificata in expozitia permanenta. Dispune de laborator de conservare si ateliere de restaurare ceramica, metal, hartie.

Muzeul de Arta

Muzeu

Cladirea muzeului este monument de arhitectura (secolul al XX-lea) si cuprinde arta romaneasca (lucrari de plastica romaneasca din secolele XIX - XX, picturi de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Corneliu Baba, Nicolae Tonitza, sculpturi de Dimitrie Paciurea, Romulus Ladea), arta universala din scolile italiana, franceza, flamando-olandeza, maghiara (pictura, tapiserie, portelan, mobilier). A luat nastere pe baza primei expozitii aradene de pictura, organizata in 1913, aceasta formeaza fondul actualei colectii de pictura europeana.

Muzeul Memorial Aurel Vlaicu

Muzeu

A fost infiintat de Muzeul Judetean Hunedoara, in casa in care a trait Aurel Vlaicu si familia sa. Adaposteste o colectie de obiecte legate de activitatea de aviator si inventator a lui Aurel Vlaicu (1882 - 1913). Colectia cuprinde: un gramofon, un magneton, membrane de telefon, un cazan cu aburi construit de Vlaicu, schitele de proiect referitoare la inventii personale.

Muzeul Memorial Avram Iancu

Muzeu

Casa memoriala evoca personalitatea legendara a lui Avram Iancu (1824 - 1872), avocat roman, unul dintre conducatorii Revolutiei de la 1848 - 1849 din Transilvania, nascut la Vidra, vechiul nume al acestei localitati. Muzeul este adapostit in casa construita in jurul anului 1800 de catre parintii lui Avram Iancu, Alexandru si Maria. Este o casa tipic moteasca, din 1801, cu acoperis tuguiat si terminat cu patru arcade semicirculare. Anexele au fost construite in anul 1924 de catre Asociatia ASTRA din Sibiu. Muzeul a fost intemeiat prin straduinta Asociatiei ASTRA, in anul 1924.

Muzeul Orasului Avrig

Muzeu

Cladirea muzeului are trei camere si o sala de expozitii construita ulterior deschiderii muzeului. In prima incapere este organizata o expozitie dedicata iluministului roman Gheorghe Lazar (1779 - 1823), intemeietorul scolii in limba romana. A doua camera cuprinde exponate de arta populara avrigeneasca, port si obiecte de industrie casnica. A treia incapere adaposteste un interior specific Avrigului. Sala de expoziţii adaposteste obiecte de sticlarie realizate la Avrig de la sfarsitul secolului al XIX-lea pana in zilele noastre.

Muzeul de Arta Orientala

Muzeu

Geamia lui Ali-Gazi-Pasa (sfarsitul secolului al XVIII-lea) face parte dintr-un ansamblu istoric medieval, restaurat recent, ce gazduieste colectii de arta orientala: obiecte de arama, piese vestimentare, tesaturi decorative. Situata in imediata vecinatate a Geamiei Ali-Gazi-Pasa, Casa Panaghia este construita in stilul arhitectonic al Babadagului de altadata. Expozitia de Arta Orientala, organizata in Casa Panaghia, prezinta piese ce apartin artei populare traditionale a turcilor si tatarilor din Dobrogea, dar si piese ce apartin artei orientale realizata in manufacturi si, ulterior, industrial.