Biserici din Romania

Biserica din Buciulesti

Biserica

Biserica "Sf. Arhangheli" din Buciulesti (comuna Podoleni) nu mai este de fapt decat o ruina ce inca mai strajuieste, solitara, vechea albie a Bistritei. A fost inaltata de marele logofat Stefan Dumitrascu in 1630 si imbina caracteristici planimetrice proprii secolului XVII-lea cu o decoratie exterioara inspirata din arhitectura veacurilor anterioare, pe fondul unor evidente inrauriri muntenesti.

Biserica din Bozienii de Sus

Biserica

Biserica \"Inaltarea Domnului\" din Bozienii de Sus (comuna Dulcesti) poate fi datata in timpul domniei lui Vasile Lupu care a ctitorit-o.
Edificiul are planul triconc, cu absida altarului de forma pentagonala iar sanurile laterale cu numai trei fatete. Nu are turla pe naos, ci doar o clopotnita pe sud, deasupra intrarii. Boltile sunt simple, de forma unor calote sferice, naosul fiind separat de pronaos printr-un singur arc sprijinit lateral pe doi pilastri. Ferestrele au chenar simplu de piatra si in cazul celor de la naos, axa lor e deplasata mai spre vest de axa transversala a boltii.

Biserica din Bodestii de Jos

Biserica

La aproximativ 16 km de Piatra Neamt, unde se afla comuna Bodesti, un drum secundar (DJ 156 G) se abate spre est si duce pana la apa Cracaului, pe malul careia se insira satul Bodestii de Jos. In partea de sud a acestui sat se inalta Biserica \"Sf. Voievozi\", datata de episcopul Melchisedec Stefanescu pe la 1650.

Biserica din Carligi

Biserica

Traditia locala atribuie biserica lui Stefan cel Mare, care ar fi zidit-o la numai doi ani dupa urcarea sa pe tronul Moldovei (1459), in locul unui vechi schit inchinat Sfantului Munte la 1402. Este posibil ca in aceste locuri sa fi vietuit o obste isihasta, intr-o perioada ce precede constructia actualei biserici, dar monumentul actual nu poate fi in nici un caz atribuit epocii lui Stefan cel Mare

Biserica din Budesti

Biserica

Biserica \"Sf. Ioan Botezatorul\" din Budesti (comuna Faurei) prezinta caracteristici arhitecturale specifice secolului al XVII-lea, avand plan cruciform si sistem de boltire tipic moldovenesc. Peretele despartitor dintre naos si pronaos a fost indepartat, fiind inlocuit printr-un arc masiv ce se sprijina pe peretii laterali. Usa de la intrare pastreaza vechiul chenar de piatra cu baghete incrucisate, iar pisania aflata deasupra indica anul, ctitorii si imprejurarile zidirii.

Biserica Alba

Biserica

Trecand prin Roman pe la 1641, calatorul strain Petru Bogdan Baksic consemna ca ... in acest oras mai sunt inca sapte biserici ale romanilor sau moldovenilor, unele de zid si altele de lemn. Ceva mai tarziu, in 1656, Paul din Alep, care l-a insotit in Moldova pe Patriarhul Macarie al Antiohiei, nu mai mentioneaza o cifra exacta a bisericilor romanesti, dar nu poate sa nu observe ca ... la Roman se afla mai multe biserici de piatra.

Biserica Buna Vestire

Biserica

Fosta capela in incinta curtii boieresti a lui Darie Darmanescu, ea evoca in modul cel mai sugestiv - prin caracteristicile sale constructive - acea perioada in care se defineste la limitele cele mai evoluate conceptul de mosie autarhica in acceptia sa economico-sociala dar si spirituala.

Biserica Buna Vestire

Biserica

Prin tradiţie, acest monument este identificat cu vechiul schit Poienile, ctitorie a Mitropolitului Gheorghe Movila, fratele lui Ieremia Movila si stramutat aici din valea Hangului pe la inceputul secolului al XVIII-lea sau, dupa alte surse, la 1741.

Biserica Sf Nicolae

Biserica

Vechea biserica de lemn a fost inlocuita cu actuala biserica de zid intre anii 1747-1769. Edificiul are plan cruciform, cu absida altarului semicirculara dar cu cele doua abside laterale de forma dreptunghiulara. Ornamentatia fatadelor este asigurata de un brau median de profile liniare, o \"draperie\" de butoni si terminatii denticulare si un alt profil denticular sub cornisa.

Biserica Sf Dumitru

Biserica

Biserica \"Sf. Dumitru\" din Sarata (com. Dobreni) este o biserica construita din barne de stejar, pe temelie de piatra, sub coasta rasariteana a muntelui Balaurul, si dateaza din secolul al XVIII-lea (1752). Aceasta constituie unul dintre rarele exemplare ale genului, fiind impodobita la exterior cu un brau dantelat, sculptat cu migala in jurul bisericii.