Biserici din Romania

Biserica Reformata

Biserica

Constructia bisericii monumentale din strada Kogalniceanu a inceput in anul 1486, cu sprijinul regelui Matei Corvin. Construirea bisericii s-a terminat in jurul anului 1510. Biserica, asezata pe directia est-vest, oglindeste trasaturile stilului gotic tarziu. Datorita luptelor din epoca reformei, biserica a fost parasita pana la mijlocul secolului al XVI-lea. In anul 1579, principele Bathory a hotarat ca biserica sa fie administrata de catre iezuiti. In anul 1622, cand la Cluj a avut loc Dieta, s-a hotarat ca biserica sa apartina reformatilor. Arcada bisericii a fost renovata intre anii 1638-1645. In acest timp a fost demolat turnul situat in partea sudica iar manastirea a fost distrusa. Biserica este un monument unic nu numai din cauza vechimii ci si datorita dimensiunilor sale, ea fiind una dintre cele mai mari biserici din sud estul Europei.

Biserica Minoritatilor

Biserica

Biserica a fost cumparata de calugarii franciscani din suburbia Clujului in anul 1764. Turnul acestei biserici s-a prabusit la data de 24 septembrie 1779, naruind intreg frontispiciul. Lucrarile de reconstructie au inceput in anul 1783, biserica fiind refacuta in stil baroc.

Biserica Ortodoxa din Deal

Biserica

Biserica a fost construita intre anii 1795-1796 de catre negustorii si mestesugarii vremii. La constructia ei au contribuit negustori greci si macedoneni din Cluj, precum si negustori romani din Brasov.

Biserica Bob

Biserica

Biserica Bob, cu hramul "Inaltarea Domnului" este cea mai veche biserica romaneasca din Cluj-Napoca si prima biserica greco-catolica din judet. Este o constructie in stil baroc ce a fost ridicata intre anii 1800-1803, cu sprijinul episcopului Ioan Bob.

Biserica Unitariana

Biserica

A fost ridicata intre anii 1792-1796, in stilul barocului tarziu, iar interiorul prezinta elemente de decor neoclasice.

Biserica Sfantul Petru si Pavel

Biserica

Biserica a fost ridicata in jurul anului 1850, in stil neogotic, pe amplasamentul unei alte biserici mai vechi datata din secolul XV.

Biserica Sfantul Nicolae

Biserica

Biserica "Sfantul Nicolae" si casa parohiala au fost construite intre anii 1795 –1797, fiind reparate in anul 1982 si respectiv in 2001. Casa parohiala adaposteste o bogata colectie cuprinzand un total de 432 obiecte religioase: peste 280 de volume de carte, circa 150 de icoane si tablouri, 12 alte obiecte bisericesti.

Biserica greco-catolica

Biserica

Este ctitoria slugerului Raţ Mihail, curtean al lui Mihai Viteazu, şi al soţiei sale „prea frumoasa Zamfira” la începutul sec. XVII. Din construcţia iniţială se mai păstrează doar nava.

Biserica catolica

Biserica

Este o remarcabila constructie in stil gotic, inaltata prin grija lui Iancu de Hunedoara in anul 1449, in folosul calugarilor paolini. In luneta apare in relief blazonul Huniazilor.

Biserica reformata

Biserica

Dateaza din sec. XIII-XV. Este construita in stil romanic cu unele influenţe de factură gotică. Iniţial avea un plan de bazilică cu trei nave dar, în urma distrugerilor suferite în sec.XV, navele laterale au fost retezate. Biserica dispune şi de un turn clopotniţă.