Biserici din Romania

Biserica Sf Ioan Botezatorul

Biserica

Este situata in centrul orasului. Traditia spune ca aceasta biserica a fost construita de Margareta Musat, mama voievodului Petru I Musat si ca ea ar fi fost ingropata aici.

Biserica Manastioara

Biserica

Este ctitorie din anul 1673, a domnitorului Stefan Petriceicu. Reprezinta o copie fidela, dar la scara mai mica, a manastirii Putna.

Biserica Adormirii Maicii Domnului

Biserica

Desi izvoarele istorice ii mentioneaza pe romanii din zona alaturi de secui in anii 1210, 1241, 1367 s. a. obstea parohiala ortodoxa din Tg. Secuiesc dateaza doar din secolul al XV-lea. Cronica bisericii ortodoxe din localitate consemneaza traditia orala conform careia romanii din oras au avut o biserica de piatra (zidita de un boier sau voievod roman), un monument dintre cele mai interesante prin arhitectura sa specifica, lacas de cult integrat in complexul actualei biserici romano-catolice.

Biserica Trei Ierarhi

Biserica

Gravata in piatra pe fata sudică a bisericii Trei Ierarhi, inscriptia votiva ne lasa sa citim: "...am ridicat acesta ctitorie in numele celor trei sfinţi: Vasile cel Mare, Grigorie Bogoslavul, Ioan Gura de aur si a fost sfintita in luna mai, ziua a sasea, a anului 7147 (1639) de mitropolitul Varlaam...".

Biserica Sfanta Brigitta

Biserica

A fost construita in 1693. Acest lacas de cult are dimensiuni modeste, o nava dreptunghiulara, un altar pentagonal usor deviat fata de axul median, un tavan drept si un turn mic.

Parcul Traian nr5

Biserica Sf Ladislau

Biserica

Construita dupa 1720. Cronosticonul amplasat deasupra intrarii indica anul 1733 pentru terminarea lucrarilor, dar in realitate constructia a durat mai mult timp

Piata Unirii

Biserica premonstratena

Biserica

Nu se cunoaste inceputul si terminarea constructiilor, dar probabil Biserica Oridnului paulinilor (mai tarziu Biserica premonstratensa, astazi Biserica romano-catolica)) a fost ridicata intre 174101766, dupa planul calugarului paulin Vepi Mate. In 1786, dupa desfiintarea Ordinului paulinilor, biserica este folosita ca depozit, iar din 1808 trece in administrarea Ordinului premonstratens. Planul cladirii se compune din doua turnuri pe fatada, pronaos, o nava unica dreptunghiulara, un sanctuar si o absida semicirculara. Interiorul e boltit, iar a doua travee este acoperita cu o calota

Biserica catolica din cetatte

Biserica

Acest lacas de cult a fost inglobat in partea de nord-est a cetatii interioare in anul 1775.
Intre 19-21 iunie 1836 un incediu distruge o mare parte din Oradea, Subcetate si Velenta avand de suferit si Biserica din Cetate, din care a ars o parte. Dupa refacere, turnul bisericii va primi un acoperis de forma unui cort care se vede si astazi.

Biserica Sfintii Arhangheli Miahil si Gavril

Biserica

A fost cladita de mesterul Schultz sub pastorirea preotului Ioan Clintoc si sfintirea a fost facuta in 7 iulie 1779. A fost distrus de incendiul din 1836 dupa care s-a restaurat in 1864, cand i s-a adaugat si turnul de 40m

Biserica cu luna

Biserica

A fost asezata in data de 9 noiembrie 1784, proiectantul bisericii ffin arhitectul Iacob Eder, iar constructul Ioann Lins. Actul sfintirii bisericii s-a indeplinit in ziua de 11 iunie 1832, din 1920 biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului este si catedrala episcopala