Biserica Sf Nicolae
A fost construita în anul 1660 de Radu Popescu si altii, probabil si Antonie Voda din Popesti. Refacuta în sec. XVIII si 1864
A fost construita în anul 1660 de Radu Popescu si altii, probabil si Antonie Voda din Popesti. Refacuta în sec. XVIII si 1864
Cladire monumentala, plasata in mijlocul Pietei Centrale a orasului Bistrita, piata de forma patrulatera asemanatoare Apusului european. Ea dateaza din epoca Renasterii si a fost construita pe un edificiu mai vechi, a carui nume scot in evidenta o firiza de arcuri gotice alaturi de care, pe latura de sud, se afla incastrata in perete cea mai veche sculptura gotica din Transilvania, reprezentand un cavaler, ce dateaza din 1320. Portalul din vest al bisericii este executat intr-un elegant stil al Renasterii. Nava si corul de forma poligonala sunt sprijinite pe contraporturi masive. Pe cel de pe latura sudica se afla un ceas solar.
Cu turnul de 75 de metri domina si astazi orasul. Constructia acestei biserici a inceput in 1470, si a durat aproape 100 de ani (pana in 1564)
situata la intrarea in oras dinspre Targu-Mures, cu hramul Intrarea Maicii Domnului in Biserica este primul lacas crestin romanesc din piatra din zona. Construita in 1788-1797 pe locul unei biserici din lemn in timpul preotului Stefan Balas din Sacele-Brasov, este un monument neocleclasic adaptat exigentelor de cult ortodox. Se mai pastreaza de atunci: clopotul, un antimis(val liturgic) si un potir de aur. Pictura murala din interior este opera artistului Veniamin Precup 1983-1984. Iconostasul vechi pictat de Ioan Pop din Brasov a fost daruit Manastirii din Jacul Romanesc, cel actual dateaza din 1997 si este sculptat in lemn de catre artistul Hutanu din Bacau.
Edificiul, monument de arhitectura in stil gotic, se afla in imediata vecinatate a Turnului cu ceas.ÃŽntre Biserica manpstirii si actuala Biserica Romano-Catolica din strada Bastionului exista, inca din secolul al 14-lea, un comlex manastiresc al calugarilor dominicani si al calugaritelor franciscane. Manastirea, ridicata initial la poala dealului, in stanga scarilor acoperite, este atestata inca din 1298 intr-un document prin care papa Bonifaciu al 8-lea acorda indulgente celor care o viziteaza. Dupa reforma, in 1556, averile manastiresti sunt secularizate, iar calugarii alungati din cetate (sub presiunea autoritatilor habsburgice, in 1723, franciscanii revin in cetate), cladirea devenind sediu al administratiei publice. ÃŽn secolul trecut cladirile manastiresti au fost demolate in locul lor ridicandu-se edificiul Consiliului municipal, iar pe locul vechii capele a maicilor franciscane s-a cladit actuala biserica romano-catolica din strada Bastionului.
Situata în incinta Ansamblului Centrului Istoric Braila, în zona intersectiei str. Ana Aslan cu str. Scolilor si în apropierea strazii Calea Calarasilor, într-o zona cu caracter predominant rezidential (locuinte cu caracter reprezentativ datând din diferite perioade de evolutie a orasului modern, realizate în diferite stiluri arhitecturale) si cu o atmosfera traditional urbana autohtona bine conservata, zona ce cuprinde si o concentrare relativ mare de imobile cu valoare de monumente istorice.
Adresa: Str. Ana Aslan nr.10
Din datele consemnate in documentele consultate rezulta ca existenta actualului imobil se datoreaza initiativei a "doi fruntasi, dintre cetateni: Petre Bueangiu si Hristu Ceacaru" care se asociaza in anul 1835 in vederea construirii unei biserici cu hramul "Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si a Sfantului Mucenic Gheorghe".
Biserica "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" din Municipiul Braila este cea mai veche dintre bisericile existente in raza orasului si, totodata, singura marturie istorica a imprejurarilor in
care, in urma razboiului ruso-turc din anii 1828-1829 si a pacii de la Adrianopol (1829), orasul si teritoriul din jurul orasului organizate
ca raia turceasca au reintrat in componenta Principatului Tarii Romanesti.
Adresa: Piata Traian
Preotul franciscan Ambrozie Bogdanfi construieste actuala Biserica in anul 1855, renovata in anul 1925.
Biserica este construita in stil roman si este facuta din caramida. In anul 1881, a fost inzestrata cu o importanta icoana, "Adormirea Maicii Domnului", iar intre anii 1925-1928 i se adauga bisericii sase vitralii. In 1931, Biserica primeste in dar un altar din piatra si marmura, lucrat in Franta, dar facut de familia Jaque Vuccino.
Monument istoric si de arhitectura religioasa. A fost construita in sec. XVII