Biserici din Romania

Biserica din Surdesti

Biserica

Realizare artistica deosebit de indrazneata, remarcabila prin dimensiunile impunatoare ale turnului, biserica din Surdesti este cunoscuta ca fiind cea mai inalta constructie de lemn de stejar din lume.

Biserica Dobarlau

Biserica

Conform traditiei orale locale si a Pomelnicului, ctitorilor aflat la Proscomidiar, Bucur Peteu - mocan cu dare de mana din Sacele-Brasov, ridica pe cheltuiala sa sfantul lacas din Dobarlau cu hramul ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Se pastreaza in altarul bisericii Usile Imparatesti pe care pictorul anonim a inscris cu litere chirilice \"Aceste usi au platit Gheorghe a lu Paraschiva, 1795\", inscriptie ce atestă existenta la acel an a acestei zidiri, inceputa si terminata - probabil - inainte de această data. Aceeasi data (1795) este inscrisa si pe icoanele Sfantului Gheorghe si Sfantului Haralambie, pictate pe lemn, aflate în patrimoniul parohiei Dobarlau si pastrate in custodie la Muzeul spiritualitatii romanesti din Sfantu Gheorghe, fapt ce ne indreptateste a consemna cu certitudine existenta bicentenara a acestui monument istoric religios.

Biserica Patrauti

Biserica

Este ctitoria lui Stefan cel Mare, din 1487. Este construita din piatra bruta. Facand parte din categoria cele mai vechi constructii, ce inmanuncheaza elementele cele mai caracteristice ale arhitecturii moldovenesti: un altar cu o singura absida, un naos cu doua abside laterale si cu turla, un pronaos patrat.

Biserica Alba din Baia

Biserica

Dupa traditie, este ctitoria lui Stefan cel Mare, din 1467, dupa batalia victorioasa impotriva ostilor invadatoare ungare conduse de regele Matei Corvin. Este cladita in plan dreptunghiular din piatra bruta si cioplita.

Biserica din Baia

Biserica

Este ctitoria lui Petru Rares din 1532. Este construita din piatra si caramida, in plan rectangular, fara turla. Este pictata atat in interior cat si in exterior.

Biserica Sf Dumitru

Biserica

A fost construita din porunca lui Petru Rares, intre anii 1534-1535. Din punct de vedere arhitectonic, biserica pastreaza caracteristicile stilului moldovenesc.

Biserica Coconilor

Biserica

Este ctitoria domnitorului Vasile Lupu, din 1642. A avut destinatie de paraclis al Curtii Domnesti.

Biserica din Dolhesti

Biserica

Este printre primele biserici boieresti din piatra si a fost construita in 1481 de boierul Sendrea.

Biserica Sf Ilie

Biserica

Ctitorie din 1488, a lui Stefan cel Mare. Desi, a fost in mare parte restaurata de mitropolitul Varlaam intre 1632-1653, nu i s-a alterat forma initiala, avand aceleasi trasaturi

Biserica din Solca

Biserica

Este ctitoria domnitorului Stefan Tomsa al II-lea. Lucrarile de constructie au inceput la sfarsitul anului 1612 si au fost finalizate in 1622, in a doua sa domnie.
Biserica este o constructie extrem de masiva, cu ziduri groase de peste 2 m, cu contraforti puternici si inalti.