Muzeul Haszmann Pall
Institutia functioneaza in conacul Domokos Gyula, monument de arhitectura construit in stil clasicist in 1831, pe bazele unei cladiri mai vechi, renascentiste. Bazele colectiei au fost puse de invatatorul si pasionatul colectionar local Haszmann Pál si este ingrijita de fiii acestuia. Sunt expuse o bogata colectie de istorie si etnografie locala secuiasca: mobiler, tesaturi de interior si costume, lazi de zestre, documente si fotografii, obiecte casnice, sobe de teracota etc. Muzeul dispune si de o sectie in aer liber, unde sunt expuse case taranesti de lemn stramutate din imprejurimi, porti secuiesti, insemne funerare, grinzi sculptate, o bogata colectie de masini si unelte agricole.
Muzeul Judetean Satu-Mare
Cladirea actuala a sediului central a fost construita în 1936 dupa planurile arhitectului G.P.Liteanu.Realizata in maniera scolii de arhitectura romaneasca din deceniul al patrulea al secolului XX, are doua nivele, remarcandu-se ca element caracteristic linia dreapta ce alterneaza cu arcurile semicirculare ale ferestrelor care articuleaza cele doua fatade, alaturi de coloane adosate.
Muzeul Judetean Olt
obiectele caracteristice din viata de demult si de azi a locuitorilor olteniObiectele erau cerute in vederea tiparirii lucrarii "Documente si inscriptii din tinutul Oltului" si sustinea ideea infiintarii unui muzeu etnografic pe langa Scoala Normala de Baieti, asezamant in care sa se adune toate obiectele caracteristice din viata de demult si de azi a locuitorilor olteni
Muzeul Palariilor de paie
Muzeul a fost infiintat intr-o casa taraneasca traditionala renovata.In prima incapere pot fi vazute toate modelele de palarii de paie din tara, in incaperea din mijloc sunt amplasate diferite obiecte de uz si decoratie, ear in ultima incapere este prezentata tehnica de fabricare al palariilor de la seceratul paielor pana la palaria gata facuta.
Muzeul Satului
Muzeul Satului din Bucuresti este expresia trairilor taranul roman si viata satului, muzeul in aer liber prezentand oale de lut, mori de vant si mori de apa, costume folclorice.
Muzeul Cezar Petrescu
Cezar Petrescu (1892 - 1961) a locuit in acesta vila din 1937, pana la moartea sa in 1961, cea mai mare parte din opera sa fiind scrisa aici.
Muzeul Campia Bailestiului
Expozitie etnografica infiintata in 1970
Muzeul Henri Coanda
Se poate vizita la cerere si contine materiale legate de perioada din copilaria la Perisor
Muzeul Olteniei - Etnografie
Cea mai veche constuctie civila din Craiova gazduieste sectia de etnografie