Conace din Romania

Conacul Catargi din Carligi

Conac

Fostul conac este o constructie cu etaj, ridicata in jurul anului 1840 in locul alteia mai vechi. Un pavilion vertical, asezat spre sud, imparte fatada in doua parti inegale. La etaj, pavilionul are geamlac, deasupra caruia se deschide triunghiul unui fronton antic; la parter, un portic cu stalpi si deschideri in arcada acopera intrarea. Intreaga fatada si in special partea din stanga intrarii este ornata cu pilastri si campuri incizate care imita piatra de talie.

Conacul Carligi

Conac

In partea de nord a Bisericii \"Trei Ierarhi\" si in imediata sa vecinatate se inalta constructia masiva a Conacului de la Carligi, proprietatea lui Dimitrie Sturza pana la 1821, iar dupa aceasta data, trecut in posesia familiei Ruset.

Conacul Crupenschi

Conac

Ridicat probabil la sfarsitul secolului al XVIII-lea, edificiul a suferit unele modificari in urma amplelor lucrari la care a fost supus in anii 1850 si 1950. Are un plan simplu, dreptunghiular, cu fatadele austere, lipsite de elemente decorative deosebite.

Conacul Roset-Bals

Conac

Prima atestare documentara a conacului de la Pribesti dateaza din timpul domniei lui Constantin Cantemir, 14 noiembrie 1691, cand marele boier, vistiernicul Iordache Ruset, fiul lui Constantin Cuparul capuchehaia, personalitate de prim rang in viata politica a Moldovei de la sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul secolului al XVIII-lea, a cumparat mosia Pribesti, cu " casa... si pivnita de piatra", de la Axinia, sotia raposatului boier Darie Carabat, fost mare spatar.

Conacul Rosetti-Solescu

Conac

Casa Rosetti-Solescu este o cladire reprezentativa pentru arhitectura moldoveneasca si romaneasca, in general, de la inceputul secolului al XIX-lea (cca. 1827), imbinand elemente traditionale cu cele ale stilului neoclasic, predominant in Europa acelor vremuri.

Este construita din caramida, pe fundatie de piatra, avand un plan ordonat de un ax central, cu trei nivele (demisol, parter si etaj), incaperile fiind grupate in jurul unui hol central, din care se accede la toate camerele prin intermediul culoarelor, scara de lemn cu balustrada sculptata.

Conacul Vacarestilor

Conac

Ruinele conacului ce i-a apartinut familiei de scriitori Vacarescu (sec. XVIII); ruinele capelei (1868).

Conacul Csaky

Conac

La 500 m de sat se vad ruinele conacului familiei Csaky, cu grajdul si parcul , ridicat intre anii 1815 si 1819

Conacul Kalnoky

Conac

Conacul Kalnoky din satul Miclosoaia, Covasna, este un conac de tip renascentist proclamat in topul celor mai neobisnuite hoteluri din Europa.

Conacul Banu Maracine

Conac

Conacul Popeci

Conac