Cetatea Scheia
Amplasata pe creasta dealului Zamca, la o altitudine de 384 m, in nord - vestul municipiului Suceava. Construita in timpul lui Petru I Musat
Amplasata pe creasta dealului Zamca, la o altitudine de 384 m, in nord - vestul municipiului Suceava. Construita in timpul lui Petru I Musat
Amplasata pe un pinten de deal, in partea de est a municipiului Suceava. Construita in timpul lui Petru I Musat (1375-1391). Constructia initiala, \"fortul musatin\", are plan rectangular, prevazuta la capete si la mijlocul fiecarei laturi, cu turnuri de aparare de forma patrata.
In timpul lui Alexandru cel Bun (1400-1432), in fata portii se construieste un zid de protectie si se paveaza curtea interioara.
Aflata la 13 km de centrul Praidului, pe drumul spre Gheorgheni, vechea cetate secuiasca impresioneaza turistii cu cateva ruine partial conservate, dar mai ales cu peisajul deosebit, dominat de paduri de foioase, care o inconjoara
Fosta fortificatie romana (si cetate medievala), datand din secolul III i.Hr., unde se gasesc cele mai mari necropole getice din tara.
Cetatea geto-dacica de la Bunesti, jud. Vaslui, punctul \"Dealul Bobului\", este situata la S.E. de satul Bunesti si la o departare de cca. 1 km de acesta. Asezare de tip dava, ea a fost fortificata cu un val de pamant si un sant in fata, datata fiind in perioada sec. IV-II a. Ch.
Diadema de aur
Suprafata ei este de cca. 10-12 ha. Sapaturile sistematice au inceput in 1973, dar existenta ei a fost cunoscuta cu un deceniu inainte, prin descoperirea de fragmente ceramice dacice si a unei monede de argint de tip Husi-Vovriesti.
Au fost dezvelite numeroase locuinte precum si gropi menajere.
Cetatea bastionara din Alba Iulia a fost ridicata între anii 1714-1738, fiind considerata cea mai reprezentativa fortificatie bastionara de tip Vauban din tara noastra. Planul cetatii a fost întocmit de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, sub conducerea generalului Stefan de Steinville, completata apoi de generalul Weiss.
Lucrarile propriu-zise la fortificatia de la Alba Iulia au început la 4 noiembrie 1715, când s-a pus piatra de temelie a bastionului Carol, dedicat împaratului, situat pe latura de nord a cetatii.
Se credea că cetatea Giurgiu a fost ridicată în secolul XIV de către genovezi, la unul dintre principalele vaduri ale Dunării de Jos. Aserţiunea se baza pe supoziţia că numele ar fi fost un derivat de la San Giorgio, patron al Genovei (A. T. Laurian, Istriana..., p. 67; B. P. Hasdeu, San Giorgio si Calafato, în "Columna lui Traian", I ,nr. 57, 1870; N. Bălcescu, Istoria românilor supt Mihai Voda Viteazul, în "Opere", vol. II, Bucuresti, 1953, p. 122; C. Bolliac, Memoires pour servir a l'histoire de la Roumanie (Provinces Danubiennes), Paris, 1856, p. 23.). S-a stabilit ulterior că afirmaţia era nefondata, iar N. A. Constantinescu (N. A. Constantinescu, Cetatea Giurgiu - originile si trecutul ei, extras din AAR, seria II, tom XXXVIII « Memoriile sectiunii istorice », Bucureşti, 1916.) a propus derivarea numelui de la "un întemeietor de sat cu numele de Jurj, Giurge sau Giurgiu" (ibidem, p.486 şi urm.).
Cetatea cu ziduri si turnuri de piatrã este amplasatã pe locul unei fortificatii de pãmânt mai vechi care la rândul ei se suprapune pe o asezare daco - romanã din secolul al III - lea, era noastrã. În edificarea complexului de arhitecturã sunt cunoscute douã faze de constructie. Existenta unei prime cetãti este atestatã arheologic, prin sãpãturile din anii 1974 - 1977, în secolul al XIV - lea. Potrivit traditiei locale sãsesti aceste începuturi ar fi avut loc înainte de marea invazie tãtarã din anii 1241 - 1242. Aceastã datare însã nu este încã confirmatã.
Vestigii medievale. Pe ruinele cetatii romano-bizantine Turris, datand din sec. II-IV d. Hr. si abandonata in sec. VI d. Hr., domnul Tarii Romanesti Mircea cel Batran, a construit intre anii 1386-1398 cetatea medievala (de fapt un castel fortificat) pe care a numit-o Turnul sau Nicopolul Mic.
Cetatea Ciceu este situata in actualul judet Bistrita-Nasaud, la 20 km. nord-est de municipiul Dej, in punctul de intalnire al teritoriului localitatilor Ciceu-Corabia, Ciceu-Giurgesti si Dumbraveni. In Evul Mediu, pana in pragul epocii moderne, a facut parte din fostul comitat al Solnocului Interior.
Fortificatia a fost ridicata pe promontoriul unei formatiuni vulcanice desemnata cu toponimele de Ciceul Mic sau Dealul Cetatii, cu inaltimea de 683 m. Vazute dinspre sud, colinele Ciceului apar sub forma a doua terase cu aceeasi forma, dar de altitudini si latimi diferite. Platforma de la terasa a doua care se deschide in fata cetatii are o suprafata de circa 500 de hectare.