Catedrale din Romania

Catedrala Reintregirii

Catedrala

Constructie impunatoare, ridicata între 1921-1923, dupa planurile arhitectului D.Ghe. Stefanescu, sub conducerea inginerului T. Eremia, aici au fost încoronati suveranii României Mari la data de 15 octombrie 1922, catedrala purtand si numele de Catedrala Incoronarii.
Edificiul are forma de cruce greaca înscrisa, cu un pridvor deschis, în interior se patrunde printr-un pronaos dreptunghiular, cu trei unitati de boltire în segment de arc de cerc, un naos îngust si altar. Decoratia pictata în fresca este realizata în spiritul iconografiei traditionale de catre Constantin Petrescu.

Catedrala Romano-Catolica

Catedrala

Ridicata în secolul XIII, este cel mai valoros monument al arhitecturii medievale timpurii din Transilvania, îmbinând armonios elementele romanice cu cele gotice. Edificiul a fost conceput ca o basilica cu trei nave, transept cu trei abside semicirculare, turn peste careu si doua turnuri pe latura de vest, adaugându-se ulterior doua nave în zona transeptului.

Catedrala Giurgiu

Catedrala

Lucrările zidirii din temelie au început în anul 1847, terminându-se în anul 1852 prin grija şi munca neobosită a întregii suflări creştine din acest oraş. Fiind sub ocupaţie musulmană până în anul 1829 când, prin Tratatul de la Adrianopol, şi oraşul Giurgiu a fost scos de sub dominaţie turcească, permiţându-se construirea de locaşuri de închinare şi rugă deasupra solului, până atunci fiind permisă executarea lăcaşurilor pentru închinare numai în pământ şi fără clopote.

Catedrala Ortodoxa Sf Alexandru

Catedrala

Construita în perioada 1869-1898, dupa planurile arh. Cerchez, în stil bizantin-romanic, biserica pastreaza picturi murale interioare executate în anul 1898 de Stefan Luchian. În anul 1918 armata germana ridica clopotul mare, care porneste într-o adevarata aventura. În anul 1984 biserica devine necropola domneasca prin aducerea în pronaos a osemintelor si sarcofagului domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica. Între anii 1984-1986 pictura a fost restaurata si o parte a fost executata din nou de Voicu Pascu din Alexandria. Pictura murala si tâmpla au fost executate de pictorul Stefan Luchian în stil bizantin în ulei

Catedrala ortodoxa Sf Nicolae

Catedrala

Edificiul a fost construit in anul 1838

Catedrala Romana Catolica

Catedrala

construita in 1894, dupa demolarea manastirii maicilor franciscane, se afla in partea de N-E a cetatii, langa zidul de incinta. Construita in stil eclectic de arhitectul sighisorean Letz, biserica a suferit reparatii interioare dupa incendiul din 22 martie 1983. Orga actuala este cumparata de la o biserica saseasca din imprejurimi si este construita de Karl Einschenk din 1908.

Catedrala Ortodoxa

Catedrala

aflata pe malul nordic al Tarnavei Mari, cu hramul Sfanta treime este construita intre anii 1934-1937, in timpul primarului Aurel Mosora de catre arhitectul Dumitru Petrescu Gopes. Pictura interioara se datoreaza pictorului A.Demian.

Catedrala Ortodoxa

Catedrala

str.Domneasca, nr.104

Catedrala Romano-Catolica

Catedrala

Catedrala a fost construita intre anii 1902-1904 in stil renascentist, dupa planurile arhitectului Emil Tabacovics. Constructia impresioneaza prin monumentalitatea coloanelor si prin stilul boltit in care a fost realizata intrarea principala. O copie a sculpurii celebre "Oieta" a lui Michelangelo, aflata la Catedrala "San Pietro" din Roma, se afla deasupraportii de acces din catedrala.

Bd. Revolutiei 96A

Catedrala Romano Catolica

Catedrala

Episcopia Romano-catolica de Satu Mare si-a sarbatorit in anul 2004 cei 200 de ani de existentaDieceza satmareana,a fost intemeiata de Francisc I, imparat al Austriei si rege apostolic al Ungariei, in 23 martie 1804, iar Papa Pius al VII-lea a consfintit-o prin Bula papala de recunoastere din 9 august, in acelasi an.