Schitul Pahomie
Din pisania actuala a schitului rezulta ca intemeietori sunt Pahomie monahul si Sava Haiducul, in anul 1520, justificandu-se numele de Schitul Pahomie de la Izvorul Frumos. Dupa o alta pisanie, acest Pahomie nu ar fi altul decat marele ban Barbu Craiovescu, ctitorul Manastirii Bistrita
Schitul Patrunsa
Acest schit a fost construit in 1740 de catre Episcopul Climent al Ramnicului in amintirea faptului ca aici a fost nascut de mama sa Paraschiva Modoran din Pietrarii de Jos, fugara peste munte de frica unei invazii turcesti.
Schitul Troianu
Biserica cu hramul "Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul", datand din secolul al XVIII-lea si casa staretiei au fost refacute de Hrisant Penetis (Hurezeanul), egumenul Manastirii Hurez.
Schitul Dobrusa
Schitul este situat in comuna Zlatarei, satul Dobrusa, judetu1 Valcea, la 15 km de orasul Dragasani (prin comuna Stefanesti) si la 7 km de Dragasani (prin satul Capul Dealului).
Biserica, cu hramul "Intrarea in Biserica", una din cele mai vechi fundatii din Oltenia, cu ctitori necunoscuti, fost schit de calugari (ea se poate plasa - ca vechime - alaturi de Cozia Veche si Vodita lui Nicodim, fiind atestata documentar din anii 1500-1520, cand se face pomenire despre daniile lui jupan Radu, jupan Badea, paharnic si jupanita Vladoaia, catre aceasta manastire.
Schitul Iezer
Primii ctitori ai acestui sfant lacas, pomeniti in pomelnic, sunt Radu cel Mare (1377-1383) si fiul sau Mircea cel Batran (1386-1418).
Schitul Ostrov
Este un schit de calugari, cu hramul "Nasterea Maicii Domnului" si se afla amplasat pe o insula a lacului de acumulare al hidrocentralei Calimanesti de pe raul Olt, fiind legat de statiunea balneo-climaterica Calimanesti-Caciulata printr-un pod, la o distanta de 5 km de la halta C.F.R. Calimanesti-Jiblea.
Biserica este rezidita pe locul unei biserici mai vechi din secolul al XIV-lea sau inceputul secolului al XV-lea , intre anii 1520-1521, fiind ctitorita de Neagoe Basarab si sotia sa, doamna Despina.
Schitul Bradu
Situat in satul Gurguiata de langa Baile Olanesti, Schitul Bradu a fost construit pe temelia unui schit mai vechi care se numea Schitul de sub Rapa Bradului, despre care aflam ca exista in 1766 si care are hramul „Sfantul Ioan Botezatorulâ€Â.
Schitul Jgheaburi
Sfantul schit a fost construit din lemn, in timpul lui Radu Negru, in anul 1310, iar in anul 1640, in timpul lui Matei Basarab, a fost refacut.
Actuala biserica a schitului dateaza abia din 1827, ridicata de preotii din Cheia si Cacova pe locul celei zidite in vremea lui Matei Basarab, in 1640, locas care - si el - inlocuia vechea bisericuta de lemn.
Schitul Papusa
Schitul se afla in vecinatatea Manastirii Bistrita si nu poate fi despartit nicidecum de frumoasa ctitorie a Craiovestilor. Fiind situat peste rau, el poate fi vazut foarte bine din partea ce duce la pestera Sfantului Grigorie Decapolitul. Dupa turla octogonala si pridvorul deschis, bisericuta pare a fi din epoca brancoveneasca. Intr-adevar, a fost zidita in 1712, dar ea nu este ctitorita de domnitorul Constantin Brancoveanu, ci de calugarii bistriteni care il aveau in frunte pe egumenul Stefan. Acestia au inchinat-o Sfantului Grigorie Decapolitul.