Rezervatii din Romania

Rezervatia Lunca

Rezervatie

cu lalea pestrita

Rezervatia Detunata Goala

Rezervatie

Dupa cum spunea folcloristul Ion Pop-Reteganul, Detunata este "…un pisc de piatra de bazalt, compus din prisme mari, ce stau din jos drept in sus, ca si cand ar fi niste arbori urisi, unul langa altul, in Muntii Abrudului, spre miazanoapte-rasarit de la Bucium Sasa. Apare ca o casa uriasa, in mijlocul unui islaz, inalta de vreo 200 de coti si la periferie de vreo mie de coti".

Rezervatia Detunata Flocoasa

Rezervatie

Se constituie dintr-o rezervatie geologica cu caracter de unicat, remarcabil prin prezenta coloanelor de bazalt columnar, de forma hexagonala. Detunata Flocoasa isi datoreaza numele padurii dese de molid ce o acopera. Detunata Golala e partial lipsita de paduri.

Rezervatia de zada

Rezervatie

Este o rezervatie stiintifica forestiera aflata in muntii Trascau ce contine formatii vegetale seculare de larice (numita popular brad rosu fiind singurul conifer cu frunze cazatoare din Europa).

Rezervatia Dealul cu Melci

Rezervatie

Rezervatia naturala paleontologica Dealul cu Melci este situata in muntii Bihor si constituita din depozite senoniene cu mare densitate de gasteropode fosile (mii de melci ramasi din marile calde cretacice acum 15 milioane de ani) pe suprafata de 1ha.

Rezervatia cu soluri saraturate

Rezervatie

Principalele valori naturale protejate-Covor vegetal alcatuit din specii halofile,xerofile si neofile (Festuca pseudovina, Statice gmelini, Hordeum histrix, Artemisa maritime, Poa bulbosa var. vivipara, Cynodon dactylonl,Puccinellia distans, Camphorosma ovata, Pholiurus panonicus, Agrostis stolonifera, Plantago lanceolata, Polignum aviculare etc.

Rezervatia Padurea de Pini

Rezervatie

Pe versantul de S.E. al Dealului Osoiu, chiar deasupra orasului Moinesti, a partii lui centrale, se gaseste o frumoasa padure de pini negru (declarata monument al naturii) care reprezinta o plantatie facuta de Societatea petroliera "Steaua Romana" in anul 1930, pentru a stabiliza alunecarile de teren din zona si unde astazi se gaseste o frumoasa zona de agrement a orasului, complexul turistic "PADUREA DE PINI", cu restaurant, bar, crama si cu spatii de cazare pentru turisti (vile si casute).

Rezervatia de stuf

Cluj > Sic

Rezervatie

Masivul de stuf al doilea ca suprafata din Romania, contine 5 tipuri de habitate de interes comunitar. Adaposteste 12 specii pasari, 42 specii flora, 1 specie amfibie si 1 specie reptile

Rezervatia Vulcanii noroiosi

Rezervatie

Namolul format de acestea iese la suprafata si, in acele locuri, se usuca in contact cu aerul, formand niste structuri conice asemanatoare unor vulcani. Namolul iesit la suprafata este rece, deoarece vine din straturile de argila. In preajma vulcanilor noroiosi, solul este sulfuros si saraturos, nepropice vegetatiei obisnuite. Totusi, anumite specii de plante special adaptate, cum ar fi Nitraria schoberi si Obione verrucifera gasesc aici un mediu de viata propice

Rezervatia focul viu

Rezervatie

Acest fenomen este declansat de acumularea de gaze in substratul pamantului care apoi se autoaprind la suprafata cu flacari albastrui care pot atinge mai mult de 1m inaltime.