Castele din Romania

Castelul Cernovici

Castel

Castelul Macea a fost construit in doua etape principale, acum avand in intregime forma literei "L". Prima parte, pana la turnul cel mare, decorata pe frontispiciu cu stema familiei Cernovici, sculptata in piatra, provine dinainte de 1862, fiind precedata de o cladire datand din secolul al XVIII-lea. Aripa dreapta, dincolo de turn, s-a ridicat intre 1862 si 1886 cand i s-au adaugat si cladirile anexe cu care ocazie complexul a primit amprenta secessionului. Incepand cu 1956-1957, castelul, de proportii impunatoare, a fost restaurat.

Castelul Cserey-Fischer

Castel

Castelul Cserey Fischer a fost reconstruit in secolul XVIII, cu o atestare mai exacta din anul 1771, vechea cladire avand o functie rezidentiala boiereasca.

Castelul Alexius si Georgius Bethlen

Castel

In satul Cris apartinand comunei muresene Danes se afla unul dintre cele mai vechi si mai frumoase castele din tara, construit inainte de anul 1300.
Castelul Cris era situat in vechime la granita Imperiului Austro-Ungar, intr-o zona mlastinoasa, si era înconjurat de o comunitate formata, in majoritate, din sasi colonizati. Zona în care este amplasat reprezenta un important punct strategic, de unde se organiza apararea hotarelor imperiului, pentru stoparea invaziei strainilor.

Castelul Teleki

Castel

Castelul, construit intre 1771-1778, este un exemplu reprezentativ al barocului transilvanean. Proiectul este atribuit verosimil arh. Andreas M. din Salzburg, fiind asemanator palatelor din Godollo si Pecel realizate de acesta.

Compozitia arhitecturala in forma de U este echilibrata, corpul central este in decros, iar elementele decorative sunt elegant articulate. Fatada este marcata in centrul ei printr-un rezalit supra­inaltat, cu colturi rotunjite. Acoperisul inalt este strabatut de lucarne, avand in varf un ceas. Din corpul principal al cladirii se desprind, catre gradina, doua aripi. Castelul are 52 de camere si 365 de ferestre simbolizand saptamanile si zilele anului.

Castelul Kendy-Kemeny

Castel

Forma actuala a castelului se datoreaza lui Kendi Ferenc, care l-a reconstruit in anii 1557.
Dupa moartea lui Kendi castelul si-a schimbat des proprietarul. Au stapanit-o pe rand, Bathori Zsigmond, Mihai Viteazul, care, pentru scurt timp, in anul 1600 si-a instalat oastea in Cetatea Brancovenesti, sub conducerea lui Sava Armasul, apoi Bocskai Istvan, Bethlen Gabor, Rakoczi Gyorgy si in ultimii 300 de ani familia nobiliara Kemeny.

Castelul Karoly

Castel

In 1492, a fost initial ridicata de catre familia Karoly, o casa, iar in 1592, pentru a face fata atacurilor turcesti, aceasta casa a fost transformata in cetate, ce a fost intarita in 1681.In 1794, cetatea a fost demolata, in locul ei fiind construit (in mijlocul unui parc) un castel. Constructia a fost facuta in stil baroc, iar in 1894 a fost reamenajata, exteriorul primind o expresie neogotica. Castelul are o imensa sala de receptie, ornamentata cu picturi si sculpturi. In prezent, gazduieste un muzeu cu bogate colectii arheologice.

Castelul Mercy

Castel

Castelul Mercy din Timis este cea mai veche constructie din zona Banatului, fiind folosit drept scoala pentru padurari si spital, pentru ca din secolul XVIII sa fie zona de agrement.

Castelul Huniade

Castel

Cunoscut si sub denumirea de castelul Hunedoarei sau castelul Huniazilor, aceasta a reprezentat in istoria romanilor numeroase roluri de resendinta regala, pasalac otoman si sediu al muzeului banatuli pana in prezent.

Castelul Nako

Castel

Castelul Nako din Timis a fost construit de contele Nako Kalman avand o constructie medievala, din 1864 pana astazi castelul deservind scopuri politice si culturale

Castelul Cantacuzino

Castel

Castelul Cantacuzino a fost cladit in anul 1911 in parcul al carui proprietar a fost Printul Gheorghe Grigore Cantacuzino zis "Nababu" din cauza averii sale impresionante.