Biserici din Brasov

Biserica Neagra

Biserica

Construita in jurul anului 1380 si cunoscuta initial sub numele de Biserica Sfanta Maria cladirea a fost partial distrusa dupa marele incendiu din 1689 cand a primit numele de Biserica Neagra. Biserica Neagra este cel mai reprezentativ monument de arhitectura gotica din Romania datand din secolele XIV-XV.

Biserica Sfanta Treime

Biserica

A fost construita in secolul al XVIII-lea prin contributia ortodocsilor greci si romani. Din cauza sistemului religiilor recepte, ortodocsii nu beneficiau de dreptul de a construi edificii de cult in cetatea Brasovului, de aceea aceasta biserica a fost construita intr-o curte de pe strada Targul Cailor.

Biserica Adormirea Maicii Domnului

Biserica

In secolul al XIX-lea romanii ortodocsi din Cetate nu aveau o biserica si o parohie proprie. Protopul Bartholomeu Baiulescu a obtinut dreptul de a ridica intr-o curte din zona Targului graului (Piata Sfatului) o biserica parohiala.

Biserica Catolica

Biserica

(Muresanilor)
Biserica Romano-Catolica poarta hramul Sfintilor Arhangheli Mihail, Gabriel si Rafael. Edificiul de cult de astazi este ridicat in stil baroc de catre arhitectul Iosif Carol Lamasch intre anii 1776-1782

Biserica Sfantul Ioan

Biserica

Biserica Sfantul Ioan este o cladire in stil gotic care a suferit transformari in perioada umanista si baroca (sec. XVI-XVIII). In forma actuala biserica dateaza din anul 1711, ceea ce explica utilizarea preponderenta a stilului baroc. Biserica apartine calugarilor ordinului franciscan care au fost persecutati si alungati din oras in 1925 de catre sasii trecuti la luteranism.

Biserica Sanpetru

Biserica

Biserica din Sinpetru dateaza din secolul al XIII-lea, ea a fost construita ca o basilica cu trei nave, care in 1794 a fost in intregim demolata. Urmele picturii de pe zidul de incinta dateaza din secolul al XIII-lea probabil in anul 1240 cand ordinul Cistercian a dedvenit patronul Bisericii din Sanpetru

Biserica Sfantul Nicolae

Biserica

Ctitorie a lui Constantin Brancoveanu a fost inaltata, dupa cum arata inscriptia de la intrare, intre 17 iunie 1697 si 30 septembrie 1698.

Modelul acestei biserici este capela Palatului Brancovenesc de la Mogosoaia ridicata in 1688. La randul ei, biserica din Fagaras a fost modelul dupa care mesterii din satele din jur s-au inspirat la ridicarea multor monumente in satele fagarasene.

Biserica franciscanilor si biserica romano catolica

Biserica

A fost construita incepand cu anul 1737. In incendiul din 31 mai 1760 cand a ars intregul oras a fost distrus si acoperisul acestei biserici. In anul urmator reincep lucrarile la noua constructie in stil rococo, lucrari care tin pina in 1782.

Biserica reformata

Biserica

A fost construita intre anii 1712-1715, dupa ce vechea biserica aflata in perimetrul actualului centru al orasului a fost distrusa. La intrarea in biserica se gasesc doua valoroase coloane provenite de la vechiul edificiu de cult. In interior se gasesc un amvon cu o frumoasa decoratie sculptata in piatra si o orga veche.

Biserica Sfanta Treime

Biserica

In 1782 se incepe constructia bisericii si a scolii de pe langa aceasta. Biserica a fost terminata in 1783, iar turnul acesteia in 1791. Biserica este pastratoarea unor valori artistice dintre care doua icoane pictate in ulei din 1725 de Erei Bucur. Existenta bisericii a fost foarte mult legata de negustorii romani din Fagaras, care au sustinut-o cu fonduri, dar si de unii intelectuali, initiatori ai proiectului de infiintare la Fagaras a unei institutii scolare romanesti; aceasta scoala, infiintata in 1869, a functionat pe langa biserica doar pana in 1873.