Biserica Invierea
Este ctitoria din 1551 a doamnei Elena, sotia lui Petru Rares.
Este ctitoria din 1551 a doamnei Elena, sotia lui Petru Rares.
Ctitorie din 1597 a postelnicului Teodor Movila, din familia domnitoare. A fost refacuta de boierii din familia Costin, in secolul al XVII - lea.
Este ctitoria lui Stefan cel Mare, din 1487. Este construita din piatra bruta. Facand parte din categoria cele mai vechi constructii, ce inmanuncheaza elementele cele mai caracteristice ale arhitecturii moldovenesti: un altar cu o singura absida, un naos cu doua abside laterale si cu turla, un pronaos patrat.
Dupa traditie, este ctitoria lui Stefan cel Mare, din 1467, dupa batalia victorioasa impotriva ostilor invadatoare ungare conduse de regele Matei Corvin. Este cladita in plan dreptunghiular din piatra bruta si cioplita.
Este ctitoria lui Petru Rares din 1532. Este construita din piatra si caramida, in plan rectangular, fara turla. Este pictata atat in interior cat si in exterior.
A fost construita din porunca lui Petru Rares, intre anii 1534-1535. Din punct de vedere arhitectonic, biserica pastreaza caracteristicile stilului moldovenesc.
Este ctitoria domnitorului Vasile Lupu, din 1642. A avut destinatie de paraclis al Curtii Domnesti.
Este printre primele biserici boieresti din piatra si a fost construita in 1481 de boierul Sendrea.
Ctitorie din 1488, a lui Stefan cel Mare. Desi, a fost in mare parte restaurata de mitropolitul Varlaam intre 1632-1653, nu i s-a alterat forma initiala, avand aceleasi trasaturi
Este ctitoria domnitorului Stefan Tomsa al II-lea. Lucrarile de constructie au inceput la sfarsitul anului 1612 si au fost finalizate in 1622, in a doua sa domnie.
Biserica este o constructie extrem de masiva, cu ziduri groase de peste 2 m, cu contraforti puternici si inalti.