Obiective turistice din Mures

Casa Memoriala Boiu

Casa Memoriala

Zaharia Boiu a fost primul absolvent roman al liceului german din oras. Orator de seama, om de larga cultura, a dat mare atentie scolii. Casa memoriala se afla langa Spitalul Municipal.

Biserica Manastirii

Biserica

Edificiul, monument de arhitectura in stil gotic, se afla in imediata vecinatate a Turnului cu ceas.ÃŽntre Biserica manpstirii si actuala Biserica Romano-Catolica din strada Bastionului exista, inca din secolul al 14-lea, un comlex manastiresc al calugarilor dominicani si al calugaritelor franciscane. Manastirea, ridicata initial la poala dealului, in stanga scarilor acoperite, este atestata inca din 1298 intr-un document prin care papa Bonifaciu al 8-lea acorda indulgente celor care o viziteaza. Dupa reforma, in 1556, averile manastiresti sunt secularizate, iar calugarii alungati din cetate (sub presiunea autoritatilor habsburgice, in 1723, franciscanii revin in cetate), cladirea devenind sediu al administratiei publice. ÃŽn secolul trecut cladirile manastiresti au fost demolate in locul lor ridicandu-se edificiul Consiliului municipal, iar pe locul vechii capele a maicilor franciscane s-a cladit actuala biserica romano-catolica din strada Bastionului.

Manastirea Recea

Manastire

In luna octombrie 1991, Bunul Dumnezeu a pogorat voia Sa, dand duh de intelepciune Prea Sfintitului Andrei, Episcop (azi Arhiepiscop) de Alba-Iulia pentru a forma la Recea o obste de maici. Conditiile grele de vietuire au impus in lunile noiembrie si decembrie 1991 accelerarea ritmului de finalizare a cladirii administrative. In anul 1992 s-a construit o clopotnita si un altar din caramida utilizabil in sezonul cald.

Castelul Alexius si Georgius Bethlen

Castel

In satul Cris apartinand comunei muresene Danes se afla unul dintre cele mai vechi si mai frumoase castele din tara, construit inainte de anul 1300.
Castelul Cris era situat in vechime la granita Imperiului Austro-Ungar, intr-o zona mlastinoasa, si era înconjurat de o comunitate formata, in majoritate, din sasi colonizati. Zona în care este amplasat reprezenta un important punct strategic, de unde se organiza apararea hotarelor imperiului, pentru stoparea invaziei strainilor.

Castelul Teleki

Castel

Castelul, construit intre 1771-1778, este un exemplu reprezentativ al barocului transilvanean. Proiectul este atribuit verosimil arh. Andreas M. din Salzburg, fiind asemanator palatelor din Godollo si Pecel realizate de acesta.

Compozitia arhitecturala in forma de U este echilibrata, corpul central este in decros, iar elementele decorative sunt elegant articulate. Fatada este marcata in centrul ei printr-un rezalit supra­inaltat, cu colturi rotunjite. Acoperisul inalt este strabatut de lucarne, avand in varf un ceas. Din corpul principal al cladirii se desprind, catre gradina, doua aripi. Castelul are 52 de camere si 365 de ferestre simbolizand saptamanile si zilele anului.

Castelul Kendy-Kemeny

Castel

Forma actuala a castelului se datoreaza lui Kendi Ferenc, care l-a reconstruit in anii 1557.
Dupa moartea lui Kendi castelul si-a schimbat des proprietarul. Au stapanit-o pe rand, Bathori Zsigmond, Mihai Viteazul, care, pentru scurt timp, in anul 1600 si-a instalat oastea in Cetatea Brancovenesti, sub conducerea lui Sava Armasul, apoi Bocskai Istvan, Bethlen Gabor, Rakoczi Gyorgy si in ultimii 300 de ani familia nobiliara Kemeny.

Padurea Mociar

Padure

Pe o suprafata de 569 de ha, la o altitudine de 400 m, se întinde Padurea Mociar. Padurea este o rezervatie floristiaã deosebit de importanta. Tot aici gasim si cei mai batrâni stejari din tara, vechi de 500-600 de ani. In padurea Mociar isi are izvorul paraul cu acelasi nume, afluent al raului Mures.

Biserica Sf Nicolae

Biserica

Construita din lemn in anul 1717. Aceasta a fost biserica fostei Manastiri Chiheru de Sus, stramutata în secolul XIX si a devenit mai apoi muzeu de arta religioasa romaneasca.

Stațiunea balneoclimaterică Sângeorgiu de Mureș

Balneo

Statiunea balneoclimaterica Sangeorgiu de Mures are multiple beneficii pentru sanatate prin apele sarate termale si a namolului termen cunoscut ca remediu eficient in bolile cardiovasculare, bolile reumatismale, amigdalite, bronsite si polipi.

Rezervatia Bujori de Stepa

Rezervatie