Manastiri din Mehedinti

Manastirea Gura Motrului

Manastire

Dupa traditie Sf Nicodim a ridicat aici un schit in secolul al XIV-lea
Primul ctitor a fost harvan, mare logofat al lui Neagoe Basarab, intre annii 1512-1521. Aceasta biserica a fost daramata de Preda Brancoveanu, vornic al lui Matei Basarab; el a cladit=o pe cea care exista si astazi, in anul 1653. Biserica este in forma de cruce, pictura este din vremea lui Constantin Brancoveanu

Manastirea Sf Ana

Manastire

Ctitorita de Pamfil Seicaru, in amitirea eroilor cazuti in primul razboi mondial. A functionat pana in anul 1945, cand a fost transformata in restaurant.
In anul 1990, a fost preluat asezamantul redindu-i-se si menirea pentru care a fost facut

Manastirea Macronia

Manastire

Actuala manastire va fi continuarea manasitirii Mracunea. A fost ridicata in 1523, dar dupa unele lucrari ar fi existat in a doua jumatate a secolului al XV-lea.
Desi din timp in timp a fost degradata si daramata, in 1788 era locuita.
A fost reconstruita in 1931, iar in 1947 s-a ajuns cu cladirea bisericii la rosu cu acoperis cu sindrila, dar a fost acoperita de apele Dunarii, retinute in perimetrul lacului de acumulare de la Portile de Fier.
Dupa 1989, Mitropolia Olteniei a avut initiativa reinfiintarii Manastirea, in 1995 s-a inceput construierea bisericii.

Manastirea Strehaia

Manastire

Biserica a fost zidita din temelie in anul 1645 de Matei Basarab Voievod.
Se crede ca pana in 1826 a fost reparata de doua ori, odata in timpul lui Constantin Brancoveanu cand i s-a adaugat pridvorul, dar nu s-a intervenit asupra zugravelilor si picturii interioare. In 1826 s-au facut reparatii mai radicale, sau reparat cladirile anexe, s-a reparat si inaltat zidul imprejmuitor si s-a construit un foisor la fantana din curte.
Biserica este imprejmuita cu zid de caramida presata, inalt de 4-5m, prevazut cu creneluri de aprare din 2 in 2 m

Manastirea Topolnita

Manastire

Biserica actuala a manastirii Topolnita este construita pe vatra unei biserici mai vechi care, dupa traditie si unele documente mai vechi, ar fi fost ziditat de Nicodim, ctitorul Tismanei, cam in vremea lui Radu I. Constructia actualei biserici dateaza din anul 1646, ctitorii ei fiind Lupu Buliga in timpul lui Matei Basarab.
Dupa 1864 in urma secularizarii averilor manastiresti schitul a fost parasit si chiliile construite in 1646 s-au distrus.
In anul 1912, Comisia Monumentelor Istorice face reparatii partiale si construieste trei chilii, iar in 1930 Episcopia Rimnicului reinfiinteaza viata monahala.

Mănăstirea Gura Motrului

Manastire

Manastirea Gura Motrului este o manastire foarte veche ce poarta hramul Sfintei Paraschiva, reconstruita de trei ori. Dtr iti aduce o mica istorie a sfantei manastiri Gura Motrului de la intemeiere pana in prezent.