Bazilica Tomis
Pe ruinele vechii cetati Tomis se ridica astazi orasul Constanta. In urma cercetarilor arheologice, au fost descoperite ruinele a sapte bazilici crestine.
Cea mai impunatoare dintre acestea este bazilica mare, situata in partea de vest a cetatii. Dimensiunile sale erau apreciabile: 48,10 m lungime si 23,45 m latime. Sub altarul ei se afla o cripta pentru pastrarea sfintelor moaste. Se crede ca bazilica mare de la Tomis a indeplinit in perioada secolelor V-VI functia de catedrala a cetatii.
Bazilica Tropaeum Traiani
Importanta crestina a acestui centru urban este confirmata si de ruinele celor sase bazilici descoperite pana in momentul de fata aici. Este vorba de cinci bazilici situate intre zidurile cetatii si de a sasea situata in afara lor, in cimitirul asezarii.
Bazilica Callatis
Cetatea Callatis era situata in partea de sud a litoralului romanesc al Marii Negre. Pe ruinele ei se ridica astazi orasul Mangalia. In perioada secolului al VI-lea, Callatis-ul a fost si sediul unui ierarh crestin. Pana in momentul de fata, nu se cunoaste decat numele unui singur episcop de Callatis. Este vorba de episcopul Stefan, amintit intr-o inscritie cioplita pe o cruce de calcar descoperita la Mangalia.
Bazilica Axiopolis
In ceea priveste bazilica extramuros de la Axiopolis, o inscriptie incizata pe o placa de marmura ne ofera stirea potrivit careia, in interiorul ei erau pastrate sfintele moaste a trei mucenici locali: Chiril, Chindeas si Tasios.