Obiective turistice din Cluj Napoca, Cluj

Biserica Unitariana

Biserica

A fost ridicata intre anii 1792-1796, in stilul barocului tarziu, iar interiorul prezinta elemente de decor neoclasice.

Biserica Sfantul Petru si Pavel

Biserica

Biserica a fost ridicata in jurul anului 1850, in stil neogotic, pe amplasamentul unei alte biserici mai vechi datata din secolul XV.

Casa Matei Corvin

Casa

Casa a fost construita in stil gotic in secolul al XV-lea, fiind singurul edificiu din aceasta perioada care se pastreaza in bune conditii. Se presupune ca in aceasta cladire s-a nascut Matei Corvin la 23 februarie 1440. Ridicata inainte de 1440, constructia a suferit numeroase transformari astfel ca numai fatada principala mai pastreaza elemente ce apartin Renasterii.

Muzeul de Mineralogie al Universitatii Babes-Bolyai

Muzeu

Muzeul de Mineralogie are o istorie indelungata si o bogata traditie stiintifica. S-a constituit ca si colectie academica in 1919, preluand partial din colectiile Institutului de Mineralogie (Universitatea Franz Joszef, inaugurata in 1872). Muzeul de Mineralogie este amplasat in cladirea centrala a Universitatii "Babes-Bolyai", construita la inceputul secolului al XX-lea. Muzeul consta in doua sali, cu un spatiu total de 126 mp, in care sunt gazduite expozitiile permanente de mineralogie sistematica, mineralogie regionala, meteoriti, geme, geme din Romania si minerale descoperite din Romania.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeu

A luat fiinta la 16 iunie 1922, fiind unul dintre principalele muzee etnografice din tara noastra. Muzeul dispune de un patrimoniu de peste 65 000 de piese. Exponatele sunt organizate riguros, intr-o conceptie moderna, oferind astfel vizitatorilor un tablou real al culturii materiale si spirituale a populatiei din Transilvania. In aceasta cladire a avut loc in perioada 1894-1895 celebrul Proces al Memorandumului.

Muzeul National de Istorie a Transilvaniei

Muzeu

Inceputurile Muzeului National de Istorie a Transilvaniei dateaza din secolul al XIX-lea, mai precis din 23 septembrie 1859, cand a luat fiinta Societatea Muzeului Ardelean, sub obladuirea caruia s-au constituit colectii de antichitati, botanica, zoologie si mineralogie. In anul 1856 contele Emeric Miko, om de cultura transilvanean, doneaza vila si parcul sau pentru infiintarea muzeului, care, in 1860, va avea si o biblioteca proprie. Toate aceste colectii au trecut in 1872 in patrimoniul nou infiintatei universitati clujene.

Muzeul Universitatii Babes-Bolyai

Muzeu

Muzeul a fost inaugurat in aprilie 2001, dupa ce ideea constituirii unei asemenea institutii a aparut odata cu aniversarea a 75 de ani de la infiintarea universitatii romanesti din Cluj (in 1994), ea fiind reluata si cu ocazia aniversarii a 80 de ani (in 1999). Expozitia permanenta este organizata pe criterii cronologice, incercand in acelasi timp sa evidentieze caracterul multicultural si multietnic al vietii universitare clujene de-a lungul timpului.

Muzeul Zoologic al Universitatii Babes-Bolyai

Muzeu

Muzeul Zoologic este adapostit la parterul cladirii in care se afla Facultatea de Biologie. Planul dupã care a fost construita aceasta cladire este identic cu cel al Institutului de Zoologie din Napoli si a fost ridicat in jurul anului 1912. Numarul de sali de care muzeul dispune este de 10, dar numai sapte dintre acestea sunt destinate publicului vizitator. Infiintat in 1859, ca o sectie a Muzeului Ardelean, muzeul si-a sporit treptat zestrea, numarand in prezent peste 200.000 de piese.

Parcul Etnografic Romulus Vuia

Parc

Planul tematic al Parcului etnografic a fost elaborat in 1929 de catre Romulus Vuia. In urma Dictatului de la Viena (30 august 1940) Parcul etnografic se refugiaza la Sibiu, unde functioneaza pana in 1945. In anul 1956 planul tematic al Parcului a fost restructurat pe patru sectoare tematice de catre Teodor Onisor si Valer Butura: Instalatii tehnice si ateliere mestesugaresti; Tipuri zonale de gospodarii si monumente de arhitectura populara; Sectorul etnobotanic (plante traditionale, constructii agricole de hotar); Sectorul etnozootehnic (cresterea animalelor, constructii pastorale din hotarul satelor).

Sinagoga Neologa

Sinagoga

Aceasta cladire, cunoscuta sub numele de Templul Memorial al Deportatilor, a fost construita dupa proiectele arhitectului Hegner Izidor. Cladirea a fost inaugurata la 4 septembrie 1887. Devastata de legionari in ziua de 13 septembrie 1927, a fost reparata cu ajutorul statului. In septembrie 1944, dupa deportarea evreilor in lagarele naziste, sinagoga a suferit grave avarii datorate unor explozii. A fost restaurata cu sprijinul comunitatilor evreiesti din Romania in anul 1951.