Ținutul Secuiesc. Destinații turistice ale Ținutului Secuiesc

În momentul în care doriți să faceți o călătorie în acest ținut este bine să stiți care sunt obiectivele turistice importante de vizitat.


Munții din Ținutul Secuiesc


În primă instanță Munții Hăsmașu Mare, ce ocupă o poziție centrală în cadrul Carpaților Orientali, impresionează prin peisajele sale și culminează cu impresionantele Chei ale Bicazului, precum și prin atracția pe care o provoacă alpiniștilor.

De asemenea, munții Ciuc se desfășoară între obârșia Oltului și pasul Casin, puternic fragmentați de râuri, ce prezintă culmi domoale. Printre alți munți care se află în această zonă sunt Munții Harghitei.


Peșterile Ținutului Secuiesc


În mod firesc, fiind vorba, în speță, de o zonă montană, există câteva peșteri ce merită o atenție sporită. Dintre acestea se numără:

- Peștera Merești, pe Valea Vârghișului, cea mai lungă peșteră din Carpații Orientali.
- Peștera Sugău, accesibilă din comuna Voslabeni, cu trei intrări suprapuse și se continuă cu numeroase galerii care dau în grote mari
- Peștera de Gheața
- Grota Urșilor, lângă stațiunea Borsec


Nu pot lipsi din Ținutul Secuiesc nici cheile sau lacurile de o frumusețe aparte, dintre atracțiile turistice de vizitat. Vorbim aici de Cheile Bicazului (la 3 km de stațiunea Lacul Roșu și situate la 30 km Nord Est de Gheorgheni).

Celebre chei modelate de râul Bicaz în calcarele masivului Hășmaș, pe o lungime de 8 kilometri (între stațiunea Lacul Roșu și comuna Bicaz Chei).

Alături de acestea se adaugă:

- Piatra Altarului (situată la 1.121 m altitudine), al cărui vârf este ținta alpiniștilor încercați, despre care legenda spune că, pe vremea dacilor liberi, este locul unde se țineau ceremoniile de cult
- Piatra Arșiței
- Piatra Singuratică

Porțiunea centrală, numita sugestiv „Gâtul Iadului”, impresionează prin aspectul său de canion. Teritoriul cheilor este declarat monument al naturii și formează o rezervație complexă, geologică, floristică și făunistică.

- Lacul Roșu (situat la 30 km de Gheorgheni și la 30 km de Bicaz) este cel mai mare lac de baraj natural din România, fiind format în anul 1837 prin prăbușirea unei mari suprafețe de teren de pe versantul nord-estic al Muntelui Ucigașul. Regiunea care înconjoară lacul a fost declarată rezervație floristică și făunistică.

- Lacul Sfânta Ana (la 17 km de Bixad), situat în masivul Ciomatu Mare din Munții Harghitei (la 950 m altitudine) este singurul lac din Europa centrală într-un crater vulcanic, fiind un obiectiv turistic de seamna pentru turiști.


Rezervații și monumente din Ținutul Secuiesc


Există o sumedenie de bogății ale naturii în această zonă de țară, ca de altfel pe întreg teritoriul românesc. Printre ele se numără și Mlaștina de la Vâlea Mijlocie, situată în lunca Oltului, la sud de Tușnadul Nou, unde crește mesteacănul pitic, element siberian la cel mai sudic punct din lume. Mlaștina de la Sâncrăieni-Ciuc,(la 7 km de Miercurea Ciuc), alimentată permanent cu apă calduță.

Pe lângă acestea, se mai găsesc:

Mlaștinile Beneș de la Tușnad
Mlaștina „După Lunca” de la Voslobeni
Muntele de sare de la Praid
Dealul Melcului de la Corund.

Nu lipsesc nici localități sau județe importante, precum Harghita, care are reședința orașului Miercurea Ciuc. De asemenea: Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Toplița, Cristuru Secuiesc, Bălan, Borsec și Băile Tușnad sunt și ele orașe de vizitat din regiunea aceasta plină de locuri magice ce prezintă Ținutul Secuiesc.