Se presupunea, ca domul a fost construit, avind drept baza, planurile renumitului arhitect vienez Josef Emanuel Fischer von Erlach (1693-1742), fiul nu mai putin renumitului, la acea vreme, Johan Bernhard Fischer von Erlach. Intr-un document din secolul al XVIII-lea, si anume, "Wienerische Diarium" se aminteste de asezarea pietrei de temelie a Domului din Timisoara si totodata, se mentioneaza ca planul de arhitectura si constructie a fost intocmit de H. Joh. Jacob Schelblauer - Consilier al orasului Viena - (Innere - Stadt - Rath in Wien).
Indicatii terapeutice:
Afectiuni cardiovasculare (arteriopatii, cardiopatii cronice ischemice, hipertensiune arteriala, valvulopatii, sechele post accidente vasculare cerebrale, boli cronice ale venelor); boli ale sistemului nervos central ( sechele dupa semipareze si pareze); boli de nutritie si metabolism; nevroza astenica, tulburari neuro psihice; tulburari neuro endocrine, boli renale; boli ale tubului digestiv; boli ale aparatului respirator.
Este ctitoria mitropolului Vasile Lazarescu din anul 1944. A fost inzestrata, prin osteneala exarhului manastirilor din Banat din aceea vreme, Iustinian Dalea, cu cladiri corespunzatoare pentru atelierele de tesatorie si cu cele terbuincioase bunei gospodariri.
Actuala biserica s-a construit in 1968, iar pictura a fost executata de Victor Jurca din Lugoj.
In anul 1911, Episcopul Miron Cristea, viitorul Patriarh, a facut o vizita canonica in parohiile din aceste locuri si, uimit de frumusetea peisajului a hotarat zidirea unei manastiri. Temelia bisericii s-a pus in anul 1912, prin dania familiei Glava din Romanesti, a fost terminata in 1929 si inaugurata in 1931
Credinciosii din Fardeasi din zona au dorit si-au solictitat Arhiescopiei Timisoara sa se infiinteze si la ei o manastire. In acest scop au fost donate mai multe terenuri pentru constructia asezamantului. Arhiepiscopia a primit cu interes propunerea si la 1 iul 2001 s-a dat decizia de infiintare a schitului cu destinatie pentru maici
Manastirea a fost infiintata in anul 1996 la initiativa credinciosului Aurel Filip, care si-a vandut averea pentru a incepe lucrarile de constructie , donand si 2,5ha de teren.
Lucrarile de constructie a corpului de chilii au inceput in anul 1997, iar ceke de constructie a bisericii, in anul 1998
Credinciosii din zona au solicitat infiintarea schitului, aceasta dorinta corespunzand si initiativei PS Lucian Lugojanul. Arhiepiscopia Timisoarei a luat decizia de infiintare la 1 iul 2001, ca schid cu destinatie pentru calugari
In anul 1759 se termina constructia castelului din Banloc; el e asezat in centrul comunei, iar in anul 1793 castelul, zidit pe temelii vechi, a fost etajat, familia Karatsonyi inzestrand cele 31 incaperi cu valori artistice deosebite si cu reritati, iar parcul cu arbori exotici rarisimi, intre care si un salcam din suta de exemplare aduse din America, in timpul Mariei Tereza (1740 – 1780), copac inca existand cu cativa ani in urmă; exteriorul unei fantani sculptata bogat, opera italiana, in marmora de CARRARA; cu inscriptii lapidare romane aduse de la MICIA de langa Deva; cu lapidarul unui mormant turcesc cu scris daltuit in limba araba.
A fost înfiinţată în anul 2003 pentru motivul că la Cenad (vechea Morisena) exista în jurul anului 1002 o mănăstire de călugări răsăriteni, cea mai veche atestată documentar de pe teritoriul ţării noastre. S-a constatat apoi că prezenţa unui locaş monahal în acea parte a eparhiei ar contribui la revigorarea vieţii bisericeşti.