Organizat in cladirea in care au trait marele actor C.I Nottara si fiul sau, compozitorul C.C.Nottara avand la baza donatiile facute de Ana C. Nottara. In apartamentul de la parterul imobilului este ilustrata prin documente si obiecte viata si activitatea lui C.I.Nottara ca actor, regizor, director de scena, profesor.
Casa memoriala Nottara evoca publicului vizitator viata si opera marelui actor Constantin I. Nottara (1859-1935) si aceea a fiului sau Constantin C. Nottara (1890-1951), compozitor, dirijor, violonist si profesor la conservator. Expozitia cuprinde un bogat material: obiecte personale, diplome si medalii, albume cu fotografii ale maestrului in diferite roluri, scrisori de la prieteni si colegi, de la oameni de cultura cu care intretinea corespondenta, manuscrise, chipurile marilor actori ai vremii, afise de teatru, portrete, daruri primite din partea admiratorilor, carti ce au apartinut lui Matei Millo si Mihail Pascally, precum si alte numeroase amintiri, totul intr-o ambianta ce indeamna la contemplare.
Infiintat sub numele de Muzeul de etnografie, de arta nationala, arta decorativa si industriala, este reorganizat, in 1953, in fostul Palat Regal. Muzeul adaposteste ample colectii structurate pe diverse domenii. Galeria de arta medievala romaneasca cuprinde cel mai reprezentativ patrimoniu feudal al tarii ce ilustreaza evolutia artelor in Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania, din secolul al X-lea si pana in pragul sec. Al XX-lea (mobilier, textile, argintarie si podoabe, ceramica, icoane, manuscrise, lucrari de sculptura decorativa sau funerara, ansambluri de pictura murala, temple si altare poliptice). Galeria de arta romanesca moderna, al carei patrimoniu, reunind opere provenite in buna parte din colectiile fostei Pinacoteci a Statului, a muzeelor Simu, Toma Stelian Kalinderu, colectii particulare, etc, ilustreaza evolutia picturii si sculpturii romanesti incepand cu sfarsitul secolului al XVIII-lea pana catre jumatatea sec. al XX-lea.
Amenajat in cladirea istorica a Institutului Geologic al Romaniei (1906), Muzeul National de Geologie a fost deschis publicului in anul 1990. Depozitarul unui patrimoniu de peste 80.000 de esantioane de minerale, roci si fosile, muzeul este organizat ca o carte, ce ilustreaza domeniile principale ale geologiei.La infiintarea Institutului Geologic al Romaniei, chiar prin regulamentul de functionare, semnat de regele Carol I la 19 iunie 1906, se prevedea: "se vor alcatui colectiuni de roci si minerale din tara care, cu invoirea directorului vor putea fi vizitate si consultate de public".Dupa ce colectiile initiate in secolul trecut au fost supuse dezmembrarii sau chiar deteriorarii totale, ele regasindu-se doar in parte in institutia nou creata, colectiile reprezentative litologice, mineralogice si paleontologice, beneficiau acum de un spatiu adecvat - ,Sala mare de colectiuni" - din cadrul cladirii noi din Soseaua Kiseleff nr. 2.
Institutia a aparut în 1970, ca cel dintâi muzeu de arheologie si istorie din tara; dintâi - nu într-o perspectiva cronologica, ci sub aspectul reprezentativitatii. În consecinta, aici au fost aduse cele mai faimoase tezaure, în primul rând cele din metal pretios, în singurul loc public unde securitatea si vizibilitatea puteau fi asigurate în aceeasi masura. De asemenea, o multime de alte piese de mare valoare arheologica si istorica au poposit în expozitiile Muzeului National, pentru a ilustra mileniile de istorie, ori, pentru mai multa acuratete, istoria de atunci. Cutremurul din 1977 a adus pagube apreciabile cladirii, dar si unei mici parti a patrimoniului, asa încât expozitia a trebuit schimbata, aproape complet.
Fondat la 18 decembrie 1923, Muzeul Militar National a devenit unul dintre cele mai importante institutii muzeale ale României. Inca din anul 1865, in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, apar primele initiative de infiintare a unui muzeu militar, prin depozitarea la Arsenalul Armatei din Bucuresti a drapelelor, uniformelor si armelor iesite din dotare. In acest lacas, in 1893 se creaza Muzeul Artileriei, care devine in 1914 sectie a Muzeului National de Antichitati. Patrimoniul Muzeului Militar National cuprinde peste 1300000 repere, structurate in 42 de colectii. Cele mai importante sunt: uniforme romanesti si straine, arme albe si de foc, ordine si medalii, drapele si stindarde, aviatie si marina, geniu si transmisiuni, calesti si accesorii de calarie, fototeca si fond documentar.
Muzeul Satului din Bucuresti este expresia trairilor taranul roman si viata satului, muzeul in aer liber prezentand oale de lut, mori de vant si mori de apa, costume folclorice.