Conform traditiei orale locale si a Pomelnicului, ctitorilor aflat la Proscomidiar, Bucur Peteu - mocan cu dare de mana din Sacele-Brasov, ridica pe cheltuiala sa sfantul lacas din Dobarlau cu hramul ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Se pastreaza in altarul bisericii Usile Imparatesti pe care pictorul anonim a inscris cu litere chirilice \"Aceste usi au platit Gheorghe a lu Paraschiva, 1795\", inscriptie ce atestă existenta la acel an a acestei zidiri, inceputa si terminata - probabil - inainte de această data. Aceeasi data (1795) este inscrisa si pe icoanele Sfantului Gheorghe si Sfantului Haralambie, pictate pe lemn, aflate în patrimoniul parohiei Dobarlau si pastrate in custodie la Muzeul spiritualitatii romanesti din Sfantu Gheorghe, fapt ce ne indreptateste a consemna cu certitudine existenta bicentenara a acestui monument istoric religios.
Desi izvoarele istorice ii mentioneaza pe romanii din zona alaturi de secui in anii 1210, 1241, 1367 s. a. obstea parohiala ortodoxa din Tg. Secuiesc dateaza doar din secolul al XV-lea. Cronica bisericii ortodoxe din localitate consemneaza traditia orala conform careia romanii din oras au avut o biserica de piatra (zidita de un boier sau voievod roman), un monument dintre cele mai interesante prin arhitectura sa specifica, lacas de cult integrat in complexul actualei biserici romano-catolice.
Drumul până la cetate durează aproximativ 2 ore pe nişte drumuri forestiere nemarcate insă sunt şi porţiuni destul de abrupte, nefiind recomandat celor cu condiţia fizică neadecvată.
Cetatea Zânelor este o veche cetate dacică situată pe un pisc montan în apropiere de oraşul Covasna, în partea superioară a Văii Zânelor. În prezent sunt vizibile zidurile scoase la iveală de către arheologi prin săpături.
Cercetările efectuate aici au scos la iveală numeroase fragmente de ceramică si monezi datând din perioada dacică şi romană. Cercetătorii cred însă că cetatea a fost construită şi locuită cu mult inainte de aceea perioadă.
Patrimoniul muzeului este format în principal din cercetari proprii efectuate pe teritoriul judetelor Covasna si Harghita, precum si din achizitii si donatii. În prezent în registru de inventar apar 15.000 obiecte. Patrimoniul arheologic cuprinde vestigii preistorice, dacice, romane si post-romane. Patrimoniul etnografic este format din doua constructii taranesti, numeroase piese de port traditional, mobilier, unelte si ustensile traditionale. Patrimoniul istorico-memorialistic cuprinde casa natala a scriitorului Romulus Cioflec, unde este amenajata Casa memoriala "Romulus Cioflec" si cladirea primei scoli românesti din Sfântul Gheorghe (1799), precum si obiecte si documente privind istoria si cultura româneasca pe teritoriul judetelor Harghita si Covasna.
Institutia functioneaza in conacul Domokos Gyula, monument de arhitectura construit in stil clasicist in 1831, pe bazele unei cladiri mai vechi, renascentiste. Bazele colectiei au fost puse de invatatorul si pasionatul colectionar local Haszmann Pál si este ingrijita de fiii acestuia. Sunt expuse o bogata colectie de istorie si etnografie locala secuiasca: mobiler, tesaturi de interior si costume, lazi de zestre, documente si fotografii, obiecte casnice, sobe de teracota etc. Muzeul dispune si de o sectie in aer liber, unde sunt expuse case taranesti de lemn stramutate din imprejurimi, porti secuiesti, insemne funerare, grinzi sculptate, o bogata colectie de masini si unelte agricole.
Se afla in bazinul inferior al Raului Negru.Aici se afla terenuri nisipoase cu dune, care la inceputul secolului 20 erau acoperite cu paduri compacte de mesteacan (Betula nana) care formau "Mestecenii de la Reci"
Manastirea Ioan Botezatorul, o manastire construita in locul in care Mihai Viteazul s-a luptat cu turcii. Manastirea din Covasna poarta hramul lui Ioan Botezatorul ce are loc in fiecare an in 24 iunie.