Obiective turistice din Cluj

Manastirea Sfanta Troita

Manastire

Asezarea romaneasca Feleac este pomenita inca din veacul al XIV-lea, ca posesiune a orasului Cluj bucuradu-se de privilegii speciale pentru vrednicia locuitorilor "numai romanii care... aveau sarcina de a pazi codrul, in mijlocul caruia se asezasera", adica ii ocroteau pe drumeti, strajuiau drumurile si ii starpeau pe raufacatori si pe talhari.

Manastirea Casiel

Manastire

In 1991 manastirea se nastea insa foarte saraca: bisericuta era ajunsa in pragul ruinarii, iar in apropiere zidurile neacoperite (in rosu) ale unei viitoare case monahale.

Manastirea Ciucie

Manastire

Sfanta manastire de la Ciucea, cu hramul \"Nasterea Maicii Domnului\" este ctitoria poetului Octavian Goga si a fost infiintata in anul 1939, adica la un an dupa trecerea acestuia la cele vesnice. Dorinta poetului a fost ca aici sa fie o obste de calugari, dar, datorita vitregiilor acelor vremi, s-a luat hotararea de a lua nastere o obste de maici.

Muzeul de Arta

Muzeu

Muzeul National de Arta Cluj poseda un patrimoniu deosebit de valoros de arta romaneasca si europeana: pictura, grafica si arta decorativa (secolele XV-XX). Innfiintat in anul 1951, muzeul a beneficiat inca de la constituirea sa, de unele fonduri mai vechi: o mica parte din colectia de curiozitati, orfevrarie, piese de mobilier si arta plastica europeana, provenind de la Muzeul Ardelean si mai ales colectia cunoscuta sub numele "Pinacoteca Virgil Cioflec".

Manastirea Nicula

Manastire

Data intemeierii acestui asezamant monahal este incerta. dupa unii istorici el ar fi existat din anul 1552, dupa altii din 1695
Se stie ca biserica de lemn a fost construita de pustnicul Nicolae impreuna cu credinciosii ortodocsi la sfarsitul secolului XVII-lea, dar a ars la 24 aprilie 1973
Biserica de zid a fost construita de Mihai si Ioan Ivascu profesori la facultatea de teologie greco-catolica din Gherla intre anii 1875-1879, este in forma de nava, in stil neoromanic iar pictura in stil bizantin.

Manastirea Feleac

Manastire

La feleac a existat i episcopie ortodoxa inca din secolul al XV-lea, care a devenit apoi mitropolie. Biserica episcopala din Feleax a fost construita cu ajutorul material si moral al Dreptcredinciosului voievod Stefan cel Mare si Sfant, pa preajma anului 1488, pe vremea lui Daniil
manastirea a fost inffintata in secolul al XVI-lea si a devenit un puternic centru de cultura, La inceputul secolului nostru, se mai pastrau urme ale acestui asezamant

Statiunea Balneo Cojocna

Balneo

Sunt situate in partea estica a comunei Cojocna, pe versantul stang al paraului Valea Sarata, la o altitudine de 340 m. Climatul bland al statiunii si cadrul pitoresc imbogatit de doua lacuri de acumulare (Lacul Toroc si Lacul Mare) constituie locul ideal pentru tratarea multor afectiuni. Statiunea pune la dispozitia oaspetilor sai bai reci si bai calde. Pentru baile calde exista bazine amenajate pe locul vechilor exploatari de sare care au fost active din timpul romanilor pana in Evul Mediu.

Gradina Botanica

Gradina

Infiintata in 1920 de catre prof. dr. Alexandru Borza, pe o suprafata de 14 ha gradina cuprinde 11.000 de exponate (arbori si plante reprezentative de pe toate continentele) si un ierbar de 57.000 coli. Complexul de sase sere adaposteste plante tropicale si subtropicale. Spatiul este impartit in mai multe sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic si medicinal, fiecare cu specificul sau. In Gradina romana, cunoscuta si sub denumirea de Gradina lui Pliniu, cresc plantele care cresteau in orasele si satele romane.

Biserica Sfantul Mihail

Biserica

Biserica Sfantul Mihail este unul dintre cele mai frumoase monumente in stil gotic ale Transilvaniei. Lucrarile de constructie au avut loc in perioada 1350-1487. Biserica a fost ridicata pe locul vechii capele Sf. Iacob. Altarul reprezinta cea mai veche parte a constructiei, fiind ridicat in jurul anului 1390. Cea mai noua parte a bisericii este turnul acesteia, construit in stil negotic in anul 1860. Bolta stelata, vitraliile si sculpturile se impun prin frumusete si maretie. Numeroase restaurari au scos la iveala picturi murale executate in prima parte a secolului al XV-lea. Ultima restaurare a bisericii a avut loc intre anii 1957-1960.

Manastirea si Biserica Franciscanilor

Manastire

Manastirea a fost ridicata pe locul altei biserici construite in stil romanic intre anii 1270-1272.Manastirea franciscanilor este o constructie in stil gotic, ce dateaza din secolul al XV-lea, fiind ridicata cu sprijinul lui Iancu de Hunedoara. Aici se afla si o vestita biblioteca. Biserica, situata in partea sudica a manastirii, a fost initial o biserica gotica sub dominicani, daruita franciscanilor care au reconstruit-o ulterior in stil baroc in jurul anului 1728. Ansamblul manastire-biserica este una dintre cele mai vechi cladiri ale Clujului.