Obiective turistice din Bistrita Nasaud

Statiunea Balneo Sangeorz Bai

Balneo

Indicatii terapeutice:
Boli ale tubului digestiv (gastrite cronice, ulcer gastric, ulcer duodenal, tulburari ale colonului); boli ale glandelor anexe tubului digestiv (diskinezie, hepatita cronica persistenta); boli de nutritie si metabolism (diabet zaharat, obezitate); boli asociate rinite, sinuzite.

Cetatea medievala de la Ciceu

Cetate

Cetatea Ciceu este situata in actualul judet Bistrita-Nasaud, la 20 km. nord-est de municipiul Dej, in punctul de intalnire al teritoriului localitatilor Ciceu-Corabia, Ciceu-Giurgesti si Dumbraveni. In Evul Mediu, pana in pragul epocii moderne, a facut parte din fostul comitat al Solnocului Interior.
Fortificatia a fost ridicata pe promontoriul unei formatiuni vulcanice desemnata cu toponimele de Ciceul Mic sau Dealul Cetatii, cu inaltimea de 683 m. Vazute dinspre sud, colinele Ciceului apar sub forma a doua terase cu aceeasi forma, dar de altitudini si latimi diferite. Platforma de la terasa a doua care se deschide in fata cetatii are o suprafata de circa 500 de hectare.

Casa Argintarului

Casa

Monument de arhitectura de la inceputul Renasterii.

Casa Sugatele

Casa

Complex din 13 cladiri datand din secolele XV-XVI, cele mai tipice constructii renascentiste din Transilvania. Sugaletele sunt formate din mai multe cladiri etajate, legate intre ele prin niste intrari spatioase ce formeaza o galerie cu 20 de bolti ce se sprijina pe 21 de pilastri.

Biserica Evanghelica

Biserica

Cladire monumentala, plasata in mijlocul Pietei Centrale a orasului Bistrita, piata de forma patrulatera asemanatoare Apusului european. Ea dateaza din epoca Renasterii si a fost construita pe un edificiu mai vechi, a carui nume scot in evidenta o firiza de arcuri gotice alaturi de care, pe latura de sud, se afla incastrata in perete cea mai veche sculptura gotica din Transilvania, reprezentand un cavaler, ce dateaza din 1320. Portalul din vest al bisericii este executat intr-un elegant stil al Renasterii. Nava si corul de forma poligonala sunt sprijinite pe contraporturi masive. Pe cel de pe latura sudica se afla un ceas solar.

Casa Memoriala Andrei Muresan

Casa Memoriala

Adresa: str. Andrei Muresan

Biserica Gotica

Biserica

Cu turnul de 75 de metri domina si astazi orasul. Constructia acestei biserici a inceput in 1470, si a durat aproape 100 de ani (pana in 1564)

Turnul Dogarilor

Turn

Zidurile vechii cetati a Bistritei si Turnul dogarilor - unul din bastioanele de aparare ale orasului

Stațiunea turistică Colibița

Turistica

Statiunea turistica Colibita este un obiectiv turistic de la Valea Bistritei unde se pot practica ciclismul montan, caiac, pescuit sau plimbarile in natura.

Stațiunea Pasul Tihuța

Turistica

Pasul Tihuta este considerat a fi printre cele mai dificile trecatori montane din Europa si a fost din timpuri foarte vechi calea de legatura dintre Moldova si Transilvania.