Castelul Bethlen
Castelul a fost construit între anii 1721-1771, în stil baroc. În prezent este în stare de ruinã
Castelul a fost construit între anii 1721-1771, în stil baroc. În prezent este în stare de ruinã
Dupa traditie este ctitoria calugarilor Ghedanie si romulus din anul 1214
Biserica veche are mai multe straturi de pictura. Manastirea a fost parasita timp de 100 de ani.
La 20 august 1762 asezamantul a fost lovit de Bukow cu tunurile, manastirea fiind cel mai puternic centru ortodox din Transilvania. Refacuta in anii urmatori, manastirea a fost din nou distrusa de armata imperiala habsburgica la 23 dec 1785.
in 1826 asezamantul a fost transformat in biserica de mir; redevine manastire in 1932 prin stradaniile calugarului Evloghie Ota.
A fost infiintata in jumatatea secolului al XVI-lea pe locul vechi asezari disparute Volahkarhis. La inceput se numea Sihastria din Plaisor iar in secolul urmator era cunoscuta sub numele de Sihastria Afteia sau manastirea de la Cioara
Manastirea Afteia a fost daramata in 1788l cu o parte a materialului recuperat, a fost construita actuala biserica de lemn din sat(1798)
In 1975 s-a reluat traditia monahala prin reinfiintarea actualei manastiri
A reluat traditia vechii manastiri ortodoxe din secolul al XVlea. Lacasul a fost construit in anul 1429 fiind cea mai veche biserica din lemn existenta astazi in Transilvania, ctitorie a cnezilor Cindea.
manastirea a fost un puternic centru de cultura, aici functionand pana la mijlocul secolului trecut o scoala si un atelier de pictura bisericeasca
Ctitorita in 1935 de calugari. Renovata in 1980-1989
Biserica de lemn ctitorita de Mihail Sadoveanu a fost stramutata aici in 1983 din cauza lacului de acumulare de la Fetita.
A fost pictata intre anii 1987-1988
Dateaza din secolul al XVIIlea, nu se cunoaste ctitorul
Manastirea Tet din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia isi are inceputurile in anul 1952, cand Parintele Ghenadie Marciu, calugarit de catre Arsenie Boca, incepe sa ridice o Biserica in Poiana de la Tetu. Schitul a fost parasit, din motive politice, fiind reinfiintat in 1990, de catre Parintele Sofronie Boboia.
Muzeul detine colectii de botanica, mineralogie, petrografie, paleontologie, entomologie, nevertebrate, pasari, reptile si mamifere. Este unul din cele mai vechi muzee din Romania, intemeiat in anul 1796, pe langa Colegiul Academic Reformat Bethlen. In 1862, din fosta colectie a raritatilor se organizeaza intr-o colectie separata cele din domeniul istoriei. In 1950 muzeul se separa de liceu si, in acelasi timp, colectiile din domeniul stiintelor naturii se constituie intr-o institutie culturala de sine statatoare, cu denumirea de Muzeul de Stiintele Naturii Aiud. Patrimoniul muzeului cuprinde peste 30.000 de piese, care sunt expuse in majoritate in patru sali, fiecare cu specificul ei. Muzeul se afla în incinta Liceului "Gabriel Bethlen", in aripa estica, inaugurata in 1886, la etajul I. Colectia de paleontologie cuprinde o parte insemnata din flora si fauna disparuta a Transilvaniei si arata trecutul geologic al acestei zone. Colectia de zoologie cuprinde toate clasele de animale nevertebrate si vertebrate, acestea cuprinzand exponate rare, chiar unicate, provenind din tara noastra si din cele mai indepartate colturi ale lumii.
Casa memoriala evoca personalitatea legendara a lui Avram Iancu (1824 - 1872), avocat roman, unul dintre conducatorii Revolutiei de la 1848 - 1849 din Transilvania, nascut la Vidra, vechiul nume al acestei localitati. Muzeul este adapostit in casa construita in jurul anului 1800 de catre parintii lui Avram Iancu, Alexandru si Maria. Este o casa tipic moteasca, din 1801, cu acoperis tuguiat si terminat cu patru arcade semicirculare. Anexele au fost construite in anul 1924 de catre Asociatia ASTRA din Sibiu. Muzeul a fost intemeiat prin straduinta Asociatiei ASTRA, in anul 1924.