Biserica manastirii a fost construita in anul 1670 de boierul Solomon Birladeanu, in timpul domniei lui Gheorghe Stefan, pictura a fost executata in anii 1985-1986
incepand din 1977 s0au facut lucrari de consolidare si renovare si a devenit un complex muzeistic, unde se afla obiecte de arta veche bisericeasca, bunuri bibliofile etc.
Asezamantul si-a recapatat statutul de manastire in anul 1990
Aici a fost ctitorita in secolul al XVII-lea un schit care a disparut; C. Racovita il recladeste i secolul al XVIII-lea. In 1859 a fost ridicata o biserica de piatra, ctitorie calugareasca. ea a fost demolata in 1964, iar maicile fiind alungate, aici s-a amenajat un punct turistic.
Dateaza din timpul lui Stefan c cel Mare, in urma luptei de la Orbic, in jurul anului 1457. Biserica veche a fost daramata si in locul ei boierul Ionascu a zidit, pe la 1760, iserica actuala. Initial nu a fost pictata, aceasta lucrare s-a executata abia in 1987.
Intre anii 1965-1977, s-a ridicat un corp de cladire si a fost extinsa staretiea, iar in perioada 1980-1990 intregul complex a fost consolidat
A fost ctitorita de sihastrul Sava in secolul al XVIIlea. Actuala biserica a fost construita in anul 1829 de catre ieromonahii Varlaam si Vasile si restaurata in anul 1929
Cu hramul "Inaltarea Domnului"
Este ctitorie calugareasca din anii 1937-1938, la care au contribuit si credinciosii din satele din jur. A fost restaurata in anul 1957, dar desfiintata in 1959.
Se fac reparatii capitale la biserica schitului, reconstruirea chiliilor etc..
Casa memoriala George Bacovia este punctul de inceput al oricărui itinerar cultural bacauan. In imediata vecinatate a monumentalei statui a lui Stefan cel Mare, pe fosta strada a Liceului, actualmente strada George Bacovia, la nr. 13, batrana casa isi imbraca ferestrele in reflexele calde ale trandafirilor. Poet simbolist, redescoperit de exegeti in multiple ipostaze stilistice, de bibliografi ca pretios subiect de studiu, ca si de simplii iubitori de poezie, Gheorghe Vasiliu - George Bacovia -, desi disparut dintre noi de aproape o jumatate de secol, face parte din viata noastra.
Casa in care a trait si a lucrat pictorul Nicu Enea (1897 - 1960), construita la inceputul secolului al XX-lea, a fost donata de sotia acestuia pentru a deveni muzeu. Colectia cuprinde obiecte personale, fotografii, corespondenta, 60 de lucrari de pictura si grafica semnate de Nicu Enea. Expozitia prezinta o parte importanta a operei pictorului bacauan, elev al lui Camil Ressu, precum si ale pictorilor Jean Al. Steriadi, Nicolae Tonitza si altii.
Infiintat in 1957, muzeul a functionat, incepand din 1959, cu trei sectii: istorie, stiintele naturii si arta.In actualul sediu, o cladire noua, este expusa o bogata colectie de arheologie: material paleolitic (de la Buda, Lespezi), neolitic, piese din epoca bronzului, obiecte hallstattiene (depozitul de arme si podoabe din necropola de la Gioseni), piese dacice (unelte agricole si mestesugaresti, arme, podoabe, ceramica), material arheologic medieval de la Curtea Domneasca din Bacau, numismatica (tezaure monetare dacice, romane, bizantine). In cadrul Sectiei de etnografie sunt puse in valoare colectii reprezentative pentru zonele Podisului Central Moldovenesc, Trotus, Bacau cu tesaturi, scoarte, port popular, obiecte de uz casnic. Pe langa acestea, muzeul mai adaposteste si documente privitoare la istoria literaturii, precum si o biblioteca ce contine peste 9.000 de volume.
Muzeu memorial, profil: memorial, stiintele naturii. Mobilier de epoca, fotocopii, documente si carti amintind de activitatea de cercetare a naturalistului. Savantul a pus bazele scolii romanesti de oceanografie