Castelul Vecsey
Construit intre 1760-1764 are deasupra intratii blazonul familiei Vecsey
Construit intre 1760-1764 are deasupra intratii blazonul familiei Vecsey
Azi mai sunt doar ruinele in urma unui incendiu din al doilea razboi mondial
Construita in 1848 de voievodul de Transilvania Bartolomeu Dragfy
Primul asezamant monahal aici a fost ctitorit in 1695 de arhimandritul Isaia. In locul acestui asezamant s-a zidit in 1771 actuala biserica de piatra.
Potrivit unei vechi traditii aici au loc mari pelerinaje din tot nord vestul Transilvaniei la urmatoare sarbatori: Adormirea Maicii Domnului (15 aug), Nasterea Maicii Domnului (8 sep), Taierea Capului Sf.Ioan Botezatorul (29 aug), si de Ziua Crucii (14 sep)
Muzeul a fost infiintat in casa care a apartinut familiei poetului si valorifica expozitional documente de istorie literara, fotografii, corespondenta, diferite editii de versuri, portrete, obiecte care au apartinut membrilor familiei poetului Ady Endre (1877 - 1919).
Prezinta documente si obiecte evocand viata si activitatea memorandistului transilvanean Vasile Lucaciu (1852 - 1922).
Istoria castelului din Carei incepe in anul 1482, cand Karoly Laszlo construia o casa intarita. Constructia a starnit impotrivirea nobililor din comitatul Satmar, fiind nevoie de interventia regelui Matei Corvin pentru aplanarea conflictului. In 1592, datorita deselor incursiuni ale turcilor, Karoly Mihaly ia decizia de a intari constructia existenta. Cladirea veche a fost înconjurata cu ziduri puternice, intrerupte cu bastioane, avand un sant exterior intarit cu palisade peste care trecea un singur pod suspendat. De asemenea este prezenta o garnizoana numeroasa si bine inarmata.
Domina imprejurimile zonei vechi a orasului, este o constructie datand din anul 1904
Castelul Cserey Fischer a fost reconstruit in secolul XVIII, cu o atestare mai exacta din anul 1771, vechea cladire avand o functie rezidentiala boiereasca.
Cladirea actuala a sediului central a fost construita în 1936 dupa planurile arhitectului G.P.Liteanu.Realizata in maniera scolii de arhitectura romaneasca din deceniul al patrulea al secolului XX, are doua nivele, remarcandu-se ca element caracteristic linia dreapta ce alterneaza cu arcurile semicirculare ale ferestrelor care articuleaza cele doua fatade, alaturi de coloane adosate.