Obiective turistice din Constanta

Bazilica Tomis

Bazilica

Pe ruinele vechii cetati Tomis se ridica astazi orasul Constanta. In urma cercetarilor arheologice, au fost descoperite ruinele a sapte bazilici crestine.
Cea mai impunatoare dintre acestea este bazilica mare, situata in partea de vest a cetatii. Dimensiunile sale erau apreciabile: 48,10 m lungime si 23,45 m latime. Sub altarul ei se afla o cripta pentru pastrarea sfintelor moaste. Se crede ca bazilica mare de la Tomis a indeplinit in perioada secolelor V-VI functia de catedrala a cetatii.

Bazilica Tropaeum Traiani

Bazilica

Importanta crestina a acestui centru urban este confirmata si de ruinele celor sase bazilici descoperite pana in momentul de fata aici. Este vorba de cinci bazilici situate intre zidurile cetatii si de a sasea situata in afara lor, in cimitirul asezarii.

Bazilica Callatis

Bazilica

Cetatea Callatis era situata in partea de sud a litoralului romanesc al Marii Negre. Pe ruinele ei se ridica astazi orasul Mangalia. In perioada secolului al VI-lea, Callatis-ul a fost si sediul unui ierarh crestin. Pana in momentul de fata, nu se cunoaste decat numele unui singur episcop de Callatis. Este vorba de episcopul Stefan, amintit intr-o inscritie cioplita pe o cruce de calcar descoperita la Mangalia.

Manastirea Dervent

Manastire

Textul fundamental pe care se intemeiaza afirmatiile privind propovaduirea Evangheliei de catre Sf. Ap. Andrei in Scythia ramane, indiscutabil, cel intalnit in \"Istoria bisericeasca\" a lui Eusebiu de Cezareea, cartea a treia I, 1-3: \"Sfintii Apostoli ai Mantuitorului nostru si ucenicii lor s-au imprastiat in toata lumea; lui Toma, dupa Traditie, i-a cazut la sorti Tara partilor, lui Andrei Scythia, lui Ioan Asia, …\".

Manastirea Dumbraveni

Manastire

Acest complex paleocrestin prezinta analogii vizibile cu cel de la Basarabi - Murfatlar , fiind locuit in doua etape, sec. al V-lea - al VIlea si sec. al IX-lea - al X-lea.

Manastirea Pestera Sfantul Ioan Casian

Manastire

In traditia locului se stie ca Sfantul Ioan Casian s-a nevoit aici intr-o pestera care-i poarta numele.
Pe baza elementelor arheologice si a reprezentarilor simbolice, istoricii au stabilit ca pestera a constituit loc de rugaciune pentru comunitati crestine din perioada secolelor al IV-lea si al X-lea.

Manastirea Pestera Sfantul Apostol Andrei

Manastire

Manastirea Sfantul Apostol Andrei este considerata primul lacas de cult de pe teritoriul tarii noastre, fiind, in acelasi timp, si poarta de patrundere a crestinismului pe teritoriul Romaniei.

Catedrala Arhiescopala

Catedrala

Planurile de constructii apartin renumitului arhitect Ion Mincu (1852-1912), apreciat in mod deosebit si considerat creatorul unui stil inspirat din traditia romaneasca a secolelor XVII si XVIII. Pana in anul 1925 a servit drept biserica parohiala, iar intre anii 1925 – 1950 a fost folosita ca biserica episcopala a fostei episcopii a Tomisului.

Manastirea Sfanta Elena de la Mare

Manastire

La slujba de sfintire a manastirii participa si marele istoric roman Nicolae Iorga. De la darea in folosinta, timp de sapte ani, a functionat ca manastire de maici, dupa care, timp de cateva decenii, aici au vietuit calugari.

Schitul Techirghiol

Schit

Biserica de lemn a fost construita in secolul al XVII-lea de obstea sateasca din Maioresti jud Maramures, impodobita cu pictura naiva, tempera pe lemn de zigravi din sat
In anul 1934 regele Carol al II-lea a adus aceasta biserica la Sf Ana din Bucegi. Patriarhul Justinian a mutat-o la Techerghil in anul 1951, in incinta casei de odihna a preotilor si angajatilor Patriarhiei.